Gimnazija nudi mnogo toga

Direktor palanačke Gimnazije "20. oktobar", Tamara Antić o aktivnostima ove škole.

830

BAČKA PALANKA: O aktuelnom trenutku u palanačkoj renomiranoj srednjoj školi, Gimnaziji „20. oktobar“, priča direktorka, Tamara Antić.

„Zadovoljni smo upisom u novu školsku godinu, formirali smo četiri prva razreda: dva odeljenja opšteg i po jedno društveno-jezičkog i prirodno-matematičkog smera, u ovaj potonji se upisalo učenika ispod dozvoljenog maksimuma.

Proletos smo ispratili manji broj maturanata nego inače, ali već ove godine, kada posmatramo popunjenost po razredima, očekujemo broj maturanata kao i uvek. U ovom trenutku u gimnaziji imamo oko 370 učenika u 16 odeljenja u sva četiri razreda. Nastava je krenula redovno 1. septembra i do sada smo već odradili matursku i ekskurziju trećih razreda. Maturanti su bili u Pragu, a obišli su i Drezden i Beč, a ponašali su se tokom ekskurzije na ponos roditeljima, školi, svom gradu i domovini. Treći razredi su tri dana, sa dva noćenja, posetili Beč i prepuni su utisaka, kao i njihovi drugovi iz završnog razreda.

Već godinama radimo i projekat „Mirnomore“, koji je i ove godine finansirao austrijski „Fridenflote“ (Flota mira),  ali sada nisu mogli da finansiraju dva broda, tako da su naši učenici bili zajedno sa đacima iz škole za decu sa posebnim potrebama „Milan Petrović“ iz Novog Sada. To zajedničko putovanje je dalo potpuni smisao projektu, koji je sociološko-pedagoški, a naši učenici su bili na visini u zadatku da vode računa o nekom ko je drugačiji, kome je potrebna posebna pažnja tokom svih sedam dana putovanja.

Pre koji dan je usvojen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i donosi novine u obavezama i pedagoga i roditelja. Novina je i uvođenje Velike mature, koja bi se polagala na kraju srednje škole, a trebala bi da zameni ispit za upis na studije, mada će određeni fakulteti imati mogućnost da daju i dodatne testove kandidatima.

Unutar škole, učenici su pokrenuli turnire u malom fudbalu, košarci, rukometu, odbojci i stonom tenisu. Od vannastavnih aktivnosti tu su dodatne nastave iz većine predmeta, biologije, matematike, fizike, psihologije, a aktivne su dramska, muzička i novinarska sekcija. Imamo dobru saradnju sa ostalim institucijama, na primer, pre dve nedelje u gostima su nam bila deca iz vrtića i u našoj sali su trčali njihov kros, potom imamo promocije po osnovnim školama, a istakla bih saradnju sa OŠ „Heroj Pinki“. Sa ekonomskom i tehničkom školom takođe imamo saradnju, mada bi možda trebalo da se to digne na viši nivo.

Za primer je i saradnja sa Crvenim krstom i Domom zdravlja, Turistikom organizacijom, Kulturnim centrom i sa raznim udruženjima koja drže predavanja našim učenicima iz oblasti koje ih interesuju i koje mogu da im budu od koristi. Vrlo nam je aktivan i Učenički parlament, doneli su mi i svoj Pravilnik o radu, lepo su se organizovali i imaju dobre ideje koje su uglavnom realne, te škola može da im izađe u susret.

Na kraju bih rekla zašto preporučujem osmacima da upišu gimnaziju: prvenstveno zbog opšteg obrazovanja koje će dobiti, zatim zbog nastavka školovanja na fakultetima, zbog široke lepeze vannastavnih aktivnosti i svega ostalog što nudi gimnazija, a to je mnogo toga“, završila je svoje obraćanje našim čitaocima direktorka Gimnazije „20. oktobar“ iz Bačke Palanke, Tamara Antić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here