Legalizacija u Bačkoj Palanci: Polako, ali u skladu sa propisima

Koliko objekata je legalizovano od stupanja na snagu Zakona o ozakonjenju objekata?

1958

U Srbiji je od usvajanja Zakona o ozakonjenju objekata u novembru 2015. godine, doneto 100.474 rešenja kojima su legalizovane kuće i stanovi građana podignuti bez građevinske dozvole. Kontrola sprovođenja tog zakona u gradovima i opštinama biti nastavljena sve dok se ne završi proces ozakonjenja u celoj Srbiji. Redakcija BaP vesti proverila je kakva je situacija u Opštini Bačka Palanka.


BAČKA PALANKA: U skladu sa Zakonom o ozakonjenju objekata, Odeljenje za urbanizam i građevinarstvo Opštine Bačka Palanka, pristupilo je intenzivnijem rešavanju predmeta koji se odnose na ozakonjenje nelegalno izgrađenih objekata, – navodi se u izveštaju Odeljenja za urbanizam i građevinarstvo Opštine Bačka Palanka.

U izveštaju takođe stoji da su predmeti ozakonjenja  nelegalno izgrađeni objekti za koje su u ranijem periodu podneti zahtevi za legalizaciju i objekti za koje nije podnet zahtev za legalizaciju, a koji je vidljiv na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine.

Popis i evidenciju nezakonito izgrađenih objekata za koje nije podnet zahtev za legalizaciju, je u skladu sa Zakonom, sprovodila Opštinska uprava opštine Bačka Palanka, Odeljenje za privredu.

Foto: Geoinfo

Do sada je podneto 3542 zahteva (od čega je po ranije važećem zakonu pravosnažno okončano 328 predmeta). S obzirom da su stranke imale mogućnost da u više navrata podnose zahteve za legalizaciju, u nekom broju slučajeva (od oko 5-7%) postoje i poduplani zahtevi za legalizaciju za iste objekte.

Broj donetih rešenja po Zakonu o ozakonjenju od njegovog stupanja na snagu je 323.

Bile su formirane dve popisne komisije na čelu sa građevinskim inspektorima. Popis je uspešno sproveden na teritoriji Opštine Bačka Palanka u rokovima predviđenim za popis nelegalno izgrađenih objekata po Zakonu o ozakonjenju objekata.

Trenutno se, na osnovu popisa, izrađuju rešenja o rušenju objekata, a koja su osnov za pokretanje postupka ozakonjenja objekata pred Odeljenjem za urbanizam i građevinarstvo. Planirano je da se sva rešenja za rušenje donesu do januara 2018. godine, a najkasnije do 01.03.2018. godine. Do sada je doneto 1030 rešenja o rušenju kojima je obuhvaćeno 1700 objekata.

Jedan od problema sa kojima se susrela Opština Bačka Palanka u smislu sprovođenja ovog zakona bio je i nedostatak kadrova. Zbog toga je Ministarsvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa Južnobačkim upravnim okrugom napravilo detaljnu analizu nedostajućih kadrova i odobrili Opštini Bačka Palanka da može na privremeno povremene poslove za ozakonjenje da primi još sedam zaposlenih. Ovi zaposleni su počeli sa radom sa 01.02.2017. i svi su po struci diplomirani pravnici ili diplomirani inženjeri arhitektonske ili građevinske struke.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here