Zaštita od prekomernih računa za mobilne telefone

Novi zakon o elektronskim komunikacijama biće usvojen do kraja godine.

738

Novi zakon o elektronskim komunikacijama predviđa obaveznu registraciju pripejd korisnika mobilne telefonije, zaštitu potrošača od prekomernih računa i osiguravanje bezbednosti dece na internetu, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić.


Ona je izrazila uverenje da će predlog zakona, koji je Vlada Srbije juče usvojila, brzo ući u skupštinsku proceduru i da će biti usvojen do kraja godine.

„Novi zakon predviđa unapređenja kad je reč o finansiranju i radu regulatorne agencije RATEL, koji će sada biti potpuno transparentan i usklađen sa normama evropskih direktiva“, rekla je Matić.

Prema njenim rečima, RATEL će dobiti novu ulogu u cilju zaštite od prekomernih računa, jer je toj agenciji novim zakonom dodeljena mogućnost vansudskog rešavanja mnogobrojnih sporova koji se najčešće odnose na visinu računa, čime će se rok za dostizanje pravde znatno skratiti. Matić podseća da je bilo mnogo pritužbi kad je u pitanju visina računa, ali i neke odredbe ugovora koje su mobilni operatori samovoljno menjali, bez pristanka potrošača.

„Posebnu pažnju smo obratili na bezbednost dece na internetu, odnosno na roditeljsku kontrolu koja je kao obaveza nametnuta operatorima da je ponude prilikom kupovine svakog paketa“, rekla je Matić.

Novi zakon, navela je, predviđa i obaveznu registraciju pripejd korisnika mobilne telefonije, kao novinu u skladu sa zahtevima i regulativom EU čija većina država članica ima takvu registraciju.

„Ovo je jedan od načina da predupredimo određene rizične situacije. Pripejd korisnici će se sada registrovati i potrudićemo se da ta registracija ne bude komplikovana niti da dodatno opterećuje korisnike“, rekla je Matić. Biće omogućeno da se registracija obavi ne samo u poslovnicama mobilnih operatora, već i u drugim maloprodajnim objektima koji imaju dovoljno razvijene informacione sisteme.

Matić je napomenula da će tema presretanja i zadržavanja podataka biti regulisana nekim drugim propisom: „Bitno je razdvojiti bezbednost od tržišta elektronske komunikacije i zato smo želeli da te dve teme razdvojimo. Verujemo da će zakon o presretanju biti donet tokom sledeće godine“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here