Stejt department se uključuje povodom slučaja ubistva na Zakintosu?

U iščekivanju suđenja Milošu Iliću iz Bačke Palanke i ostalim okrivljenima.

2483

Grupa visokih zvaničnika iz Teksasa zatražila je od Stejt departmenta da se uključi u slučaj ubistva Amerikanca Bakarija Hendersona koji je letos na smrt pretučen na Zakintosu.


Senatori Džon Kornin i Ted Kruz zajedno sa kongresmenom Majklom Mekolom poslali su pismo državnom sekretaru SAD Reksu Tilersonu u kojem od njega traže da „iskoristi sva diplomatska sredstva kako bi se osiguralo da napadači ne izbegnu pravdi“.

Bakarijevi roditelji Džil i Fil Henderson sastali su se ove nedelje sa tim političarima u Vašingtonu kako bi razgovarali o slučaju ubistva njihovog sina.

„Radi se o drugoj zemlji – nismo sigurni kako će izgledati proces. Zato se nadamo da oni razumeju kako bi taj proces trebalo da izgleda i mogu da nam pomognu da prođemo kroz to. Zato što bez pritiska američke vlade, iskreno, verovatno nemamo čemu da se nadamo“, rekla je Džil Henderson.

Njen suprug kaže da porodica traži neke odgovore.

„Zaista želimo samo istinu koju još nemamo i zbog toga pokušavamo da pronađemo pravdu“, rekao je on.

Advokati Erl Vord i Džonatan Abadi rade na tome da osiguraju da porodica Henderson bude zastupljena na sudu.

„Nema načina da vratimo Bakarija… ali mislim da bi ideja da bi ljudi mogli da se izvuku povećala stepen nezadovoljstva koji je skoro nezamisliv“, kaže Abadi.

Na pitanje ABC njuza Stejt departmentu da li je u kontaktu sa grčkom vladom o ovom slučaju, portparolka nije direktno odgovorila, ali je rekla: „Nastavljamo da pratimo istragu grčkih vlasti“.

Henderson (22) je na smrt pretučen na Zakintosu 6. jula, nakon toga uhapšeno je devet osoba, među kojima sedam srpskih državljana. Dvojica Srba su puštena iz pritvora i nalaze se u Srbiji, a još se čeka na odluku o tome kada će početi suđenje.

Pogledaj: Bačkopalančanin Miloš Ilić (18) je jedan od šest uhapšenih Srba na Zakintosu

Pogledaj: Ranko Ilić: Istražni sudija je odluku doneo pod velikom pritiskom!

Pogledaj: Zakintos: Mladići iz Srbije koji su u pritvoru idu u školu

Pogledaj: Sa čime se suočavaju pritvoreni Srbi na Zakintosu?

Pogledaj: Šok za Srbe na Zakintosu: 18 meseci pritvora!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here