Da starost bude lepša i lakša

U Novoj Gajdobri počeo sa radom Klub za stara lica.

971

Nedavno je u Novoj Gajdobri u prisustvu gostiju iz Mladenova, Pivnica, Tovariševa, Čelareva i Bačke Palanke, zvanično počeo sa radom Klub za stara lica.


NOVA GAJDOBRA: Veliki napor i mnogo truda uložili su među ostalima i zaposleni iz bačkopalanačkog Gerontološkog centra, kako bi nekadašnji omladinski klub bio preuređen u Klub starih. U ovom klubu u buduće će se okupljati, družiti i vreme provoditi najstariji žitelji jednog od manjih mesta naše opštine.

Zvanice i goste prva je pozdravila Mirjana Paunović, geronto – domaćica i predsednica Udruženja „Zlatna nit“ iz Nove Gajdobre.

„Pre prostora u kome se sada nalazimo, bili smo u zgradi osnovne škole u Novoj Gajdobri. Međutim, kako njihovu zbornicu više nismo mogli koristiti, uz pomoć i razumevanje naših sugrađana Šiguda i Lučića dobili smo nekadašnji omladinski klub na korišćenje, odnosno za naša druženja“, rekla je ovom prilikom Mirjana Paunović.

„Nažalost klub je bio zapušten, baš kao i njegovo dvorište koje dugo nije čišćeno. Nakon toga pozvali smo direktora bačkopalanačkog Gerontološkog centra dr Milana Bajića, da nam pomogne oko sređivanja prostora koji nam je dodeljen. On je poziv prihvatio i pružio nam pomoć, koja je prevazišla sva naša očekivanja. Sređeno je dvorište, zatim fasada zgrade, uređena prostorija“.

„Njegovi radnici zajedno sa njim proveli su ovde četiri nedelje, a ja koristim ovu priliku da im se zahvalim, a posebnu zahvalnost još jednom upućujem direktoru Bajiću“.

Nakon što je pozdravio domaćine i prisutne goste, dr Milan Bajić je rekao:

„U novom prostoru Kluba starih u Novoj Gajdobri, prisutni su danas članovi klubova starih iz Pivnica, Mladenova, Tovariševa i Čelareva. Članovi pomenutih klubova povodom meseca starih, već po tradiciji posetili su i darivali korisnike naših usluga u Gerontološkom centru u Bačkoj Palanci. U preuređenom prostoru ovde u Novoj Gajdobri, želim da se svi lepo osećate, iz prostog razloga što ćete i u narednom periodu ovde dolaziti, družiti se, razmenjivati iskustva. Od nekog zapuštenog napravljen je interesantan prostor“.

„Klubovi za stare sve više će biti prisutni u malim mestima, ali i gradovima, tako da nije isključeno, da će u budućem periodu zaživeti klub za stare u Bačkoj Palanci. Pod uslovom da to bude moguće, biće pridodat prostoru u okviru Gerontološkog centr, u protivnom, tražiće se neki drugi prostor na nekoj drugoj lokaciji. Višestruka je korist ovih klubova za geronto – populaciju. Naime, stari će biti uslovno rečeno zbrinuti, pa će im biti olakšan život, i ne samo njima već i njihovim porodicama. Ne treba zaboraviti da se stara lica, jednim delom oslanjaju na socijalne strukture da im pomognu, što je nekako i normalno. Na taj način rasterećuju svoje porodice koje su najčešće opterećene brojnim teškoćama i nisu u stanju da im posvete pažnju koja im je veoma potrebna.Iz tog razloga klubovi za stara lica će se u budućnosti otvarati i u gradskim, a ne samo u seoskim sredinama“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here