Veliki posao pred Opštinom

Pred članovima veća iznet je predlog za postavljanje novih i uklanjanje ruiniranih kioska.

1368

Na zasedanju Opštinskog veća se pred članovima ovog tela našao i predlog elaborata o lokacijama za privremeno postavljanje manjih montažnih objekata (kiosci i barake) na javnim površinama u gradu Bačka Palanka.


BAČKA PALANKA: U pitanju je veliki posao koji se nalazi pred Odeljenjem za privredu Opštinske uprave, a i Opštinom u celini. Predlog elaborata je usklađen sa Odlukom o privremenom postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama.

U skladu sa tom odlukom je Odeljenje za privredu izradilo predlog elaborata izlaskom na teren i utvrđivanjem činjeničnog stanja, pa je predložilo da se u gradu Bačka Palanka predvidi mesto za postavljanje 61. manjeg montažnog objekta ili uređaja na 32 lokacije. Osnovni smisao donošenja elaborata je da se svim postojećim kioscima i barakama koji ne narušavaju izgled Bačke Palanke u smislu oštećenosti, ruiniranosti ili smetnji u saobraćaju omogućava da budu sastavni deo ovog elaborata, odnosno da ti privredni subjekti ili preduzetnici mogu da nastave sa vršenjem svoje delatnosti po nalogu komunalne inspekcije. Tu će se ići i na varijantu da se preduzetniku ostavi rok od 30 dana da ga sam ukloni, a ako to ne učini onda će se uklanjanje izvršiti o trošku vlasnika tog objekta“, kaže rukovodilac Odeljenja za privredu Zoran Baćina.

Zoran Baćina

Ovo je samo prva faza u sprovođenju odluke kojom treba da se uredi ova oblast, a koja je do sada bila poprilično nedefinisana, a sada je utvrđeno da je prihod od javnih površina zapravo prihod Opštini Bačka Palanka.

„Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata na javnim površinama se utvrđuju nadležnosti prema kojim će rešenje o zauzeću javne površine donositi Odeljenje za privredu, a naplatu će vršiti loklana poreska administracija. Našom odlukom je dat i rok od 60 dana za zaključivanje ugovora, odnosno rešenja o odobrenju za postavljanje manjih montažnih objekata. Svi korisnici manjih montažnih objekata, ne obavezno vlasnici, su u obavezi da po objavljivanju ovog elaborata u Službenom listu Opštine Bačka Palanka dođu u Opštinsku upravu i potpišu ugovor o privremenom zauzeću javne površine sa službom predsednika Opštine. Posle zaključivanja ugovora, korisnici manjih montažnih objekata su u obavezi da plaćaju lokalnu
komunalnu taksu“, ističe rukovodilac Odeljenja za privredu.

Baćina je najavio da će se u najskorije vreme izraditi i elaborat za postavljanje manjih montažnih objekata u seoskim mesnim zajednicama i da će se to naći pred članovima Opštinskog veća, a potom i pred odbornicima Skupštine opštine.

„Time će svi korisnici manjih montažnih objekata u našoj opštini biti u mogućnosti da potpišu ugovor ili će se ići na uklanjanje istih. Dodaću da je ovim elaboratom predviđeno i nekoliko novih lokacija za manje montažne objekte u Bačkoj Palanci i nadam se da će uskoro nadležna komisija raspisati oglas za njihovo postavljanje“, očekuje Zoran Baćina, rukovodilac Odeljenja za privredu Opštinske uprave.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here