Potvrđen slučaj morbila u Vojvodini

Trinaestogodišnji dečak iz Subotice zaražen je malim boginjama i trenutno je hospitalizovan.

746

U bolnici je i njegova 40-godišnja majka, za koju još uvek nije potvrđeno da je zaražena. Takođe se oseća dobro.

U Vojvodini je oko 93 odsto dece vakcinisano, te nedostaje samo dva do tri odsto da bi se stvorio odbrambeni bedem od epidemija i posledica većih razmera, poručio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Kako je naglasio, situacija je mnogo bolja u odnosu na septembar, kada je procenat vakcinisanih bio oko 70 odsto, a sve zahvaljujući odgovornosti roditelja koji su ozbiljno prihvatili savete medija i zdravstvenih radnika i prestali da veruju dezinformacijama antivakcinalnih lobija na internetu.

„Doduše, zabrinjavajuće je da je u četiri vojvođanske opštine odziv za vakcinaciju i dalje mali. Radi se o Somboru, Vrbasu, Titelu i, nažalost, Novom Sadu. U Novom Sadu i okolini imamo 5.700 nevakcinisane dece, a od tog broja je 4.700 dece iz centralnog dela grada – odnosno iz centra Novog Sada, sa Novog naselja i Limana. Zbog toga je odziv na vakcinaciju u Novom Sadu trenutno samo 85-86 odsto. Ovo jeste napredak jer je u ovim delovima grada u septembru bilo samo 60 odsto vakcinisane dece“, naglasio je Gojković.

Kako je istakao, svi domovi zdravlja trenutno raspolažu sa dovoljnim brojem vakcina, te roditelji mogu u svakom momentu da vakcinišu decu.

Prema rečima direktora Instituta za javno zdravlje Vojvodine Vladimira Petrovića, najveći broj obolelih trenutno je na Kosovu i Metohiji, u Kraljevu (14 potvrđenih slučajeva) i u Beogradu (10 slučajeva), a Vojvodina je dobila na vremenu jer je i u prethodnom periodu prednjačila po broju vakcinisane dece u odnosu na druge delove Srbije.

„U ovom trenutku je 93,3 odsto dece potpuno vakcinisano, 1,6 odsto je nepotpuno vakcinisano – primili su jednu dozu vakcine, a oko 12.800 dece nije primilo nijednu dozu, što je oko pet odsto mališana. Bolest ostavlja najteže komplikacije kod dece uzrasta od jedne do četiri godine, a kod nas je oboljenje karakteristično za odrasle ljude koji imaju blagu atipičnu sliku, bez velikih posledica. Zato se ti slučajevi često ni ne registruju“, navodi Petrović.

Kako pojašnjava, dete iz Subotice koje je zaraženo morbilama prethodno je primilo obe doze vakcine, ali se nažalost nalazi u populaciji od jednog procenta osoba koje nikada ne razviju imunitet, bez obzira na broj primljenih doza. Ovaj podatak ne treba da alarmira javnost jer je već poznato da vakcina nije potpuno efikasna u 100 odsto slučajeva, već u oko 99 odsto, te mališan iz Subotice spada u pomenutih jedan odsto. Komplikacija, dodaje Petrović, neće biti, pokazuje trenutna situacija.

Inače, u Srbiji u ovom trenutku 125 osoba dokazano ima male boginje. Nedavno je slučaj potvrđen i kod jedne medicinske sestre sa Instituta za majku i dete u Beogradu, koja se zarazila u kontaktu sa decom, u profesionalnom smislu i na radnom zadatku. Ona, inače, živi u Sremu, ali radi u Beogradu, te pripada toj teritoriji u evidenciji zaraženih.

Nadležni apeluju na roditelje da vakcinišu svoju decu i da pomognu da se spreče opasnosti većih razmera u celoj Srbiji.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here