Koga vuka hraniš?

Iz ordinacije Milene Miletić, specijaliste psihoterapije.

1374

Sigurna sam da je većina vas čula za misao mudrog oca Tadeja: „Kakve su ti misli, takav ti je život“! I većina vas će se složiti da je u ovoj jednostavnoj i jasnoj rečenici rečeno više nego u nekim knjigama.


Milena Miletić – dipl. psiholog, spec. psihoterapije, stalni sudski veštak

Ako provodite dosta vremena na internetu, Tviteru ili Fejsbuku, čuli ste i za priču o dva vuka. U njoj je deka Indijanac ispričao svom unuku priču o tome kako u svakom kod nas žive dva vuka i kako se oni u nama bore svaki dan. Beli vuk su prijatna osećanja kao što su ljubav, radost, mir, zadovoljstvo. Crni vuk su neprijatna osećanja poput ljutnje, besa, zavisti, očaja. Na unukovo pitanje koji od njih dvojice pobeđuje, deka je odgovorio: „Onaj koga hraniš.“

Neprijatne misli i crne vukove je lakše negovati. Za to nije potreban neki poseban napor. Dovoljno je prepustiti im se i oni će uraditi svoje. Sa konstruktivnim mislima i prijatnim osećanjima, to ide malo teže i sporije, zato što zahtevaju svesnost, vreme i pažnju.

Potrebno je obratiti pażnju na to:

● Kakvi ljudi vas okružuju? Prijatni, ljubazni i dobronamerni ili neprijatni, cinični i previše kritični?
● Kako tumačite događanja u svom životu? Kao nagrade i kazne, kao katastrofe ili kao prilike da učite i razvijate se?
● Kakvu muziku slušate? Agresivnu, bučnu, neharmoničnu ili prijatnu, nežnu, harmoncičnu.
● Kakve knjige čitate?
● Koliko ste fizički aktivni?
● Kako se hranite?
● Kakav uticaj imaju na vas loše vesti?

Kao što je za trajno dobro zdravlje potrebno da svakodnevno vodimo računa o tome kako se hranimo i koliko smo fizički aktivni, tako je za trajno dobro mentalno zdravlje i dobro raspoloženje (čak i u teškim situacijama) važno da vodimo računa o tome šta unosimo u svoj um, srce i dušu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here