Održan Festival nauke

U OŠ "Aleksa Šantić" iz Gajdobre.

1174

OŠ „Aleksa Šantić“ iz Gajdobre već četiri godine organizuje Festival nauke koji se održava u drugoj nedelji novembra, povodom proslave dana nauke koji je obeležen 7. novembra.


GAJDOBRA: Projekat za školu su napisale nastavnica tehničkog i informatičkog obrazovanja, Jelena Fodora, i nastavnica engleskog jezika, Milana Lovrenčić.

Cilj projekta, a ujedno i festivala, je motivisanje učenika za proučavanje prirodnih nauka i podsticanje istraživačkog duha, razvijanje radoznalosti za naučne sadržaje i uočavanje značaja nauke za razvoj svih oblasti ljudske delatnosti, povećan broj dece koja žele da učestvuju u radu sekcija, razvijanje takmičarskog duha, podsticanje tolerancije u timskom radu i prevencija nasilnog i diskriminatornog ponašanja.

Ove školske godine, festival je otvoren 6. novembra, tako što je ugošćen bivši učenik, Ilija Grk. Ilija je završio osnovnu školu u Gajdobri i nastavio školovanje u Srpskoj gimnaziji u Budimpešti. U julu 2017, je učestvovao na takmičenju First Global Challenge u Vašingtonu. Takmičenje je iz oblasti robotike, a Ilija nam je putem prezentacije preneo iskustva i doživljaje.

Ovakvim aktivnostima učenici postaju svesni da i deca iz manjih sredina mogu postići mnogo, dodatno su motivisani i spremniji za rad. Nakon predavanja, učenici 8-2 odeljenja su izveli nekoliko eksperimenata, pojasnili publici koje hemijske ili fizičke reakcije su se desile i dali ostalim učenicima uputstva kako date eksperimente mogu isprobati i kod kuće.

Drugi dan festivala, 9. novembar, se već po tradiciji organizuje Naučni kviz. Učenici sedmog i osmog razreda se takmiče u poznavanju gradiva iz sledećih predmeta: fizika, hemija, biologija, geografija, matematika i informatika. Učenici se takmiče kroz igre milioner i asocijacije, a predmetni nastavnici su osmišljavali pitanja i asocijacije.

Treći dan festivala, koji je ove godine bio u petak, 10. novembra, je uvek rezervisan za radionicu iz reciklaže. U uvodnom delu aktivnosti učenici osmog razreda su održali predavanje na temu reciklaža a potom su učenici petog i šestog razreda dobili zadatak da od delova plastičnih flaša, čaša i slamčica naprave mašinu koja pravi balončiće.

Svi učenici-učesnici na festivalu, kojih je bilo četrdeset, su dobili na poklon „slatki paket“, a pobednici u kvizu su dobili i knjige kao nagrade. Aktivnosti festivala krunišemo u decembru kada sve direktne učesnike vodimo na Festival nauke u Beograd.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here