Zamandaljeni kiosci u Bačkoj Palanci biće uklonjeni

Prihod od korišćenja javnih površina ujedno će biti izvorni prihod Opštine Bačka Palanka.

1356
Foto: Nenad Samardzija/Bačka Palanka-centar

Predlogom Elaborata o lokacijama za privremeno postavljanje manjih montažnih objekata, reč je o kioscima i barakama, na javnim površinama u Bačkoj Palanci predviđene su 32 lokacije i 61 objekat ili uređaj.


BAČKA PALANKA: Na osnovu obilaska i snimanja terena u gradu, Opštinskom veću predloge je dostavilo Odeljenje za privredu opštinske uprave.

„Smisao donošenja ovakvog dokumenta je da se svim postojećim kioscima, koji ne narušavaju izgled Bačke Palanke, ili ne prave smetnje u saobraćaju, omogući nastavak rada“, rekao je Zoran Baćina, načelnik Odeljenja za privredu. „Za sve kioske i barake koji ne rade i koji se nalaze u ruiniranom stanju ili ometaju bezbedno odvijanje saobraćaja biće predloženo uklanjanje po nalogu komunalne inspekcije. Preduzetnicima će biti ostavljen rok od mesec dana da sami uklone takve objekte, a ako to ne učine uklanjanje će se vršiti o trošku vlasnika objekta.“

To je samo prva faza uvođenja reda u ovu oblast, što ima i finansijsku dimenziju, jer je prihod od korišćenja javnih površina ujedno izvorni prihod Opštine Bačka Palanka. – Odlukom o postavljanju manjih montažnih objekata utvrđuju se nadležnosti prema kojima će rešenje o zauzeću javne površine donositi Odeljenje za privredu, a naplatu će vršiti lokalna poreska administracija – pojašnjava Baćina. – Odlukom je dat rok od 60 dana za zaključivanje ugovora, odnosno izdavanje odobrenja za postavljanje manjih montažnih objekata. Svi korisnici, a ne moraju biti i vlasnici, obavezni su da po objavljivanju Elaborata u Službenom listu naše opštine dođu u Opštinsku upravu i potpišu ugovor o privremenom zauzeću javne površine. Potom su korisnici obavezni da plaćaju lokalnu komunalnu taksu.

Uskoro će isti princip biti primenjen i u 13 sela bačkopalanačke opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here