Svečano otvaranje „Pametne učionice“ u Bačkoj Palanci

Vrtić "Leptirić" je prvi predškolski objekat u Srbiji u kojem će deca besplatno učiti ruski jezik.

1908

Danas u Bačkoj Palanci svečano je otvoren vrtić „Leptirić“ za čiju je sanaciju i opremanje sredstva donirala Ruska humanitarna misija na Balkanu. U ovom vrtiću, deca koja žele, moći će fakultativno da uče ruski jezik.


Vrtić „Leptirić“ predškolske ustanove „Mladost“ u Bačkoj Palanci, postao je prvi predškolski objekat u Srbiji, koji će u okviru projekta „Pametna učionica“ dobiti mogućnost da svoja vrata otvori svoj deci, predškolskog, ali i osnovnoškolskog uzrasta, koja izraze želju da besplatno uče ruski jezik.

Goran Šatara

„Mogu da vas obradujem podatkom da imamo već 42. zainteresovanih mališana pripremnog predškolskog uzrasta, koji, uz saglasnost roditelja, žele da uče ruski jezik. Pored jezika, na ovaj način deci će se približiti ruska kultura i običaji“, rekao je za BaP vesti direktor PU „Mladost“, Goran Šatara.

Ruska humanitarna misija je potpuno rekonstruisala objekat „Leptirić“ i opremila ga najsavremenijom opremom, i njihovom stručnom literaturom.

„Cilj je da se ruski jezik, koji je u zadnjih dvadesetak godina nekako istisnut iz našeg obrazovanja, polako vrati. To je potreba i u poslovnom i u političkom svetu“, istakao je Šatara.

U saradnji sa Katedrom za slavistiku, Filološkog fakulteta u Beogradu, u vrtiću će biti obezbeđen nastavni kadar.

„Jednom nedeljno će biti nastava, imaćemo najbolje studente Filološkog fakulteta koji su angažovani od strane Ruske humanitarne misije. Sve je potpuno besplatno što će svakako doprineti cilju ovog projekta, a to je da deca od najranijeg detinjstva uče ruski jezik“, izjavio je Goran Šatara.

Branimir Nešič

Predstavnik Ruske humanitarne misije na Balkanu, Branimir Nešić je izjavio da je ovo prvi projekat ove vrste u Srbiji čija je ideja da deca u predškolskom uzrastu dobiju osnovna znanja ruskog jezika, koja bi posle kroz dalje obrazovanje, usavršavala.

„Vrtić je opremljen najsavremenijim učilima i pomagalima. Iz Ruske federacije su doneta najsavremenija nastavna sredstva. U okviru potprojekta Ruska humanitarna misija opredelila je svake godine jednu stipendiju za najboljeg studenta ruskog jezika Filološkog fakulteta u Beogradu, koji će ovde sprovoditi stručnu praksu i predavati ruski jezik za svu zainteresovanu decu predškolskog uzrasta“, rekao je Nešić.

On je dodao da se nada da će ovaj projekat zaživeti u Bačkoj Palanci i da će zadovoljiti korisnike ove usluge tj. decu. Na osnovu ovog projekta, Ruska humanitarna misija planira da u celoj Srbiji sprovodi slične projekte.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here