Uspešni na više polja

"Posebno nas raduje i ispunjava ponosom nagrada iz Rusije, jedna specijalna nagrada, koja je pripala Tehničkoj školi "9. maj".

896

O novostima u srednjoj Tehničkoj školi „9. maj“ pričao je direktor ove bačkopalanačke edukativne ustanove, Petar Savić.


„Naša škola je na kraju prošle školske godine imala izuzetan uspeh, gotovo svi učenici su je završili sa uspehom. Maturanti su, posle učenika koji su morali na popravni ispit, svi završili školovanje. Upisali smo planiranih šest odelenja, po tri u elektrotehnici i mašinstvu.

Po ocenama u osmogodišnjim školama, naši novi učenici su bolji od onih od prethodne godine, vraća se tendencija upisa đaka sa boljim uspehom. To je zbog toga, što se u Tehničkoj školi radi kvalitetno, po sistemu teorija – praksa – vežbe. U našoj školi trenutno ima 476 učenika, četrdesetak više nego lane. Ove godine imamo 22 odelenja, jedno više od prošle školske godine, a planiramo jedno više sledeće. Osposobili smo i jedan kabinet sa računarima za mikro-kontrolore, uz pomoć Karlsberg fondacije, donacije opštine, sopstvenog rada i naših sredstava. Od tri učionice smo napravili specijalizivane, tako da i dalje radimo na usavršavanju sa odgovarajućim učilima, sve u interesu učenika i bolje nastave.

Mali problem nam predstavlja adaptacija i rekonstrukcija zgrade Muzeja grada, jer moramo privremeno da se iselimo odatle, ali i tu poteškoću ćemo rešiti na adekvatan način. Možemo ipak zaključiti, da je ovaškolska godina počela uspešno, sprovodimo sve po planu i programu. Odelenje informacione tehnologije ostaje i ove godine ogledni smer, ali dogodine već ulazi u redovne nastavne tokove. Pomoću dualnog obrazovanja, gledamo da što više učenika, po završetku naše škole, nađu posao u nekim od preduzeća, kompanija ili privatnika.

Pokazalo se da posle završetka stručnih škola, malo maturanata ostaje na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje, brzo nalaze posao i država bi trebala više da obrati pažnju na nas. U dogovoru sa privredom, lokalnom samoupravom i školskom upravom, mi svake godine određujemo, koliko učenika upisujemo na koja zanimanja, već prema potrebama.

Krenula su i sportska takmičenja, u septembru smo održali školski kros, učestvovali smo na uličnim trkama na Dan oslobođenja grada, naši učenici su osvojili prva mesta na opštinskom takmičenju u stonom tenisu. Posebno velik uspeh smo ostvarili u rukometu, gde smo se kvalifikovali na okružno takmičenje. Prošle godine smo bili treći u državi, a ove godine očekujemo najmanje isti uspeh, ako ne i veći. Motiva ima, jer prvak države učestvuje na svetskom prvenstvu u Kataru. Određena su mesta i termini takmičenja u znanju iz elektrotehnike i mašinstva, tako da naša deca se već pripremaju za to nadmetanje, koje će biti u aprilu iduće godine.

Učestvovali smo i na raznim izložbama, sajmovima i takmičenjima inovatora. Naši radovi su prezentovani na Poljoprivrednom sajmu i na Tesla festu u Novom Sadu. Na sajmu smo osvojili vredna priznanja, a na Tesla fest smo išli sa tri naša izuma: automatski selektor lešnika, regulacija saobraćaja pomoću semafora i upravljač sa APLC-om. Sva tri rada su bila izuzetno zapažena, od izlagača, od komisije i nisu izmakla ni određena priznanja. Naši učenici su pred komisijom od desetak profesora doktora, pokazali izvanredno znanje, oduševili, a priznanja su dobili četiri učenika i tri nastavnika, kao i direktor.

Posebno nas raduje i ispunjava ponosom nagrada iz Rusije, jedna specijalna nagrada koja je od svih oko dve stotine izlagača, pripala Tehničkoj školi „9. maj“. Taj trend pospešivanja pronalazaštva i dalje ćemo negovati u našoj školi, tako da učenici već sada imaju zadatak da razmišljaju o novim inovacijama, a naše je, kao pedagoga, da im obezbedimo i materijal i sredstva da svoje ideje ostvare“ zaključio je na kraju direktor Tehničke škole „9.maj“, Petar Savić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here