Bebac: RFZO nesposoban da isplati zarade trudnicama

"Licemerna kampanja o natalitetu".

738

Republički fond za zdravstveno osiguranje poručio je da plate za trudnice kasne zbog „neadekvatnog planiranja sredstava za isplatu naknade zarade za trudničko bolovanje“.


Kako poručuju u portalu „Bebac“, a povodom neverovatnog kašnjenja isplata naknada trudnicama, ovo je samo još jedna potvrda krajnje neozbiljnog i neodgovornog pristupa države roditeljstvu.

„Podsećamo Vas da je po Zakonu o zdravstvenom osiguranju RFZO obavezan da izvrši uplate u roku od mesec dana od prijema dokumentacije od strane poslodavca, te tražimo odgovornost za kršenje Zakona! Već je ustaljena praksa da poslodavci i RFZO odgovornost prebacuju jedni na druge, dok roditelji ispaštaju i to u situaciji kad ih čekaju dodatni troškovi oko kupovine opreme za bebe i to po najskupljim cenama u Evropi, a niko im neće oprostiti ni plaćanje računa državi zbog koje su sad u problemu. Zahtevamo da pronađete rešenje i da ni jednoj trudnici više ne kasni naknada za bolovanje ni jedan jedini dan“, poručuju u portalu „Bebac“.

Roditelji, smatraju u „Bebcu“, nisu dužni da snose posledice nesposobnosti RFZO da planira sredstva i da odgovorno radi svoj posao.

„Prestanite da zamajavate roditelje lažnim obećanjima i u najmanju ruku licemernim propagiranjem kampanja za povećanje nataliteta. Najpre nam obezbedite ono što nam Zakonom pripada“, zaključuju u portalu „Bebac“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here