Izrađen projekat za renoviranje Doma zdravlja

Direktor Doma zdravlja "Dr Mladen Stojanović", dr Goran Stupar.

1499

Direktor bačkopalanačkog doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“, dr Gorana Stupara predstavio je tu veoma važnu ustanovu za žitelje naše opštine.


BAČKA PALANKA: „Dom zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ obezbeđuje zdravstvenu zaštitu za oko 55.000 korisnika na teritoriji opštine Bačka Palanka“ – kaže direktor Stupar.

„Mi smo zdravstvena ustanova koja delatnost obavlja na primarnom i na sekundarnom nivou. Na primarnom nivou  se obezbeđuje zdravstvena zaštita predškolske i školske dece, žena, polivalentna patronaža, zdravstvena zaštita odraslih sa kućnim lečenjem, zdravstvena zaštita radnika, hitna medicinska pomoć, laboratorije, radiološka i ultrazvučna dijagnostika, stomatološka zdravstvena zaštita i specijalističko-konsultativna delatnost, koja obuhvata oftamologiju, internu medicinu, dnevnu fizilogoju, otorinolaringologiju, psihijatriju, dermatologiju i fizikalnu medicinu sa rehabilitacijom.

Primarnu zaštitu pružamo preko Doma zdravlja u Bačkoj Palanci, zdravstvenim stanicama u Čelarevu, Mladenovu, Silbašu, Despotovu, Pivnicama i Gajdobri (u kojim mestima je organizovan i rad stomatoloških ambulanti) i ambulantama u svim naseljenim mestima opštine. Dom zdravlja vrši i sekundarni nivo zdravstvene zaštite preko odeljenja za hemodijalizu, na kojem imamo oko 60 pacijenata na dijalizi, a 13 ima tretman na predijalizi.

[wonderplugin_slider id=6]

 

Prema Statutu, rad u domu zdravlja je organizovan u devet službi: služba za hitnu medicinsku pomoć sa sanitetskim prevozom, služba za zdravstvenu zaštitu odraslih i kućno lečenje, služba za zsravstvenu zaštitu žena sa polivalentnom patronažom, služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu, služba za dijalizu, služba za radiološko-laboratorijsku dijagnostiku, služba za specijalističko-konsultativnu delatnost, služba za farmaceutsku delatnost i služba za pravne, ekonomsko finansijske, tehničke i druge slične delatnosti.

U domu zdravlja po novom kadrovskom planu Minastarstva zdravlja, trenutno je zaposleno 308 radnika, od toga 63 lekara (tu smo jako oštećeni, jer od 2013.godine, kada smo imali zaposlenih 86 lekara, to je smanjenje od 23 lekara), 121 medicinska sestra, 21 tehničko-administrativni radnik i dva zdravstvena saradnika.

Ova, 2017. godina biće zabeležena i po tome, što smo uspeli da deblokiramo sredstva, koja su stajala na našem računu, a odnose se na nepotrošena sredstva iz prethodnog perioda. Sredstva u visini od 2.880.000 dinara su deblokirana zahvaljujući pomoći pokrajinskog sekretara za zdravstvo, docenta dr Zorana Gojkovića. Ta sredstva su ostala na računu zahvaljujući domaćinskom poslovanju i želim da se zahvalim prethodnom direktoru dr Momiru Antoloviću, za vreme čijeg mandata je jedan deo tih sredstava ušteđen.

Za ta sredstva nabavili smo jedno sanitetsko vozilo i jedno putničko vozilo za Hitnu pomoć, jedno vozilo za prevoz pacijenata na hemodijalizi iz naseljenih mesta opštine, jedno putničko vozilo za potrebe kućnog lečenja i jedno za potrebe zdravstvene stanice u Čelarevu. Ponovili smo i informatičku opremu, kupljena su dva nova servera, kupljen je UPS aparat koji zadržava napon struje u slučaju nestanka električne energije, kupljeno je oko 40 računara sa svom pratećom opremom, zatim kupljen je novi sterilizator. Zemenjena je stolarija i izvršena kompletna sanacija u ambulanti u Despotovu, zamenjen krov na ambulanti u Gajdobri, a prikupljaju se ponude za zamenu stolarije u njoj.

Takođe, izrađen je kompletan idejni projekat za renoviranje centralnog objekta Doma zdravlja, za šta se posebno zahvaljujemo predsedniku opštine Branislavu Šušnici, a radi se o renoviranju jedne trećine krova, oko polovine PVC stolarije, kompletnoj rekonstrukciji ginekološkog odeljenja i odeljenja za medicinsku zaštitu dece i školaraca.

Prema našim podacima za ovu godinu ćemo imati preko 200.000 poseta našim zdravstvenim službama. I taj podatak, kao i podatak da smo oko četrdesetak kilometara udaljeni od najbližih bolnica u Novom Sadu i Vrbasu, zatim da nam se opština prostire na 578 kvadratnih kilometara govori u prilog potrebe da i Bačka Palanka dobije bolnicu – zaključio je na kraju svog obraćanja našim čitaocima direktor Doma zdravlja „Dr Mladen Stojanović“ iz Bačke Palanke, dr Goran Stupar.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here