Lokalna samouprava obezbedila sredstva za vantelesnu oplodnju

Podrška rađanju i roditeljstvu.

1060

Na 20. sednici Skupštine opštine Bačka Palanka, danas, između ostalog, raspravljalo se o budžetu za 2018. godinu, planovima javnih preduzeća „Komunalprojekt“ i „Standard“ za narednu godinu kao i o izmeni i dopuni nedavno usvojenje odluke o parkiranju.


BAČKA PALANKA: Lokalna samouprava opredelila je milion dinara za naknadu vantelesne oplodnje, a za izgradnju video nadzora i wi fi hot spotova 850.000 dinara.

Ipak, budžet je usvojen tek nakon dvočasovne rasprave.

Nezavršeni projekti u 2017. godini

Naime, predstavnici opozicije zamerili su vlasti što 16 projekata nije završeno u 2017. pa su preneti u narednu godinu. Vlast je to opravdala činjenicom da se neki projekti oduže jer se teško dolazi do građevinskih dozvola.

Planom o budžetu za 2018. godinu predviđeno je povećane plata u:

  • organima i službama lokalne vlasti i mesnim zajednicama za 5 posto;
  • ustanovama socijalne zaštite za 5 posto;
  • predškolskim ustanovama za 10 posto;
  • ostalim javnim službama za 5 posto;

Uklanjanje dečijih igrališta

Što se tiče plana investicija JKP „Komunalprojekt“, one se odnose na rekonstrukciju  vodovodne mreže u Starogradskoj ulici, kao i u Despotovu. U ovom selu takođe je planiran i novi bunar u 2018. Javno preduzeće „Standard“ planira da, zbog zahteva građana upućenih u toku 2017. godine, u narednoj, 2018. ukloni pojedina dečija igrališta za koje postoji opravdan razlog. Uklonjeni rekviziti će biti iskorišćeni na drugim igralištima kao zamena za dotrajale i oštećene. Takođe, u planu za 2018. godinu je kompletna rekonstrukcija sportskog terena i dečijeg igrališta u Bloku Partizan u Bačkoj Palanci. Pored igrališta, ovo preduzeće saniraće određen broj garaža.

Promenom odluke o parkiranju odlaže se primena ove odluke na 1. februar naredne godine. Da podsetimo, ova odluka je izglasana na prethodnoj sednici lokalnog parlamenta, 29. novembra.

Novi direktor Centra za socijalni rad

Na današnjoj sednici takođe je usvojeno rešenje o imenovanju novog direktora Centra za socijalni rad. Četvorogodišnji mandat dosadašnje direktorke, Slađane Stupar je istekao, te je na njeno mesto imenovana Vera Petrović, diplomirani pedagog. Vera Petrović je do sada bila član upravnog odbora ove ustanove. U programu rada za svoj mandatni period, nova direktorka je između ostalog navela da će raditi na promovisanju porodičnog smeštaja za decu sa smetnjama u razvoju kao i za odrasla i stara lica i unapređenje rada porodičnog savetovališta. Takođe, radiće i na uspostavljanju novih usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou – lični pratilac za decu sa smetnjama u razvoju, dnevni boravak za decu i mlade sa invaliditetom i stanovanje uz podršku za mlade koji izlaze iz sistema socijalne zaštite.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here