Za par sekundi: 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = ?

Kako brzo računanje postaje navika

2996

Veoma često u Vašem okruženju cujete kako mi u MALCU radimo na ABAKUSU. A šta je zapravo Abakus?

Abakus je pravougaoni instrument, sastavljen od kuglica i drvenih stubića i baziran na decimalnom sistemu. Kolona jedinica je poslednja sa desne strane, sledeća kolona je kolona desetica, pa stotina, pa hiljada i tako dalje. Abakus takodje ima i prečku koja ga deli na dve nejednake polovine i ima izuzetan simbolički i vrednosni značaj, jer tek kada kuglice dodirnu tu prečku, iz nulte pozicije dobijamo broj.

Soroban

Abakus ili ti Soroban (kako ga Japanci zovu) je računaljka nastala modifikacijom drevnog kineskog abakusa. Poznat kao peti pronalazak drevne Kine, abakus predstavlja spravu na kojoj je moguće sabirati, oduzimati, deliti, množiti i korenovati. Kineski abakus je bio toliko popularan da je njegova upotreba prihvaćena u mnogim drugim zemljama.

Računanje uz pomoć SOROBANA postaje rutina koja se ne zaboravlja!

Tokom prošlog veka u Japanu, došlo je do njegove modifikacije. Tako je nastao Soroban, verzija abakusa na kojem se pored pomenutih matematičkih operacija, može izvoditi i decimalno računanje. Zahvaljujući svojoj savršenosti Soroban je postao široko rasprostranjen.

Međutim soroban, zapravo, i nije računaljka, kakva je kalkulator ili računar!

[wonderplugin_slider id=10]

 

Prilikom rada na sorobanu, nema automatizacije i direktnog rezultata, već nam on samo pomaže da sami izračunamo, putem sopstvene svesti! Zato se sa pravom može reći da Soroban predstavlja mentalnu spravu, pomoću koje čovek može računati brže od računara! Upotrebom abakusa aktiviraju se obe moždane hemisfere čime se postiže maksimalan intelektualni potencijal.

Nakon savladavanja rada na abakusu, učenici su u stanju da obavljaju komplikovane računske operacije kao što su 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = … bez ikakvih pomagala, isključivo misaonim putem, dajući tačan odgovor za samo par sekundi! Ovu sposobnost Vaš Malac Genijalac zadržava zauvek, posedujući je tokom čitavog života.

Malci Genijalci – Bačka Palanka

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here