Proizvodnja mleka i reprodukcija u ovčarstvu

U Neštinu održan edukativni skup poljoprivrednika bačkopalanačke opštine.

846

U organizaciji Udruženja građana „Neštinci“ u velikoj sali Mesne zajednice Neštin, održan je skup koji je privukao veliku pažnju poljoprivrednika iz bačkopalančke opštine. Na skupu je bilo reči o reprodukciji u ovčarstvu, novim rasama ovaca, kao i pravilnoj muži i čuvanju mleka.


Prisutnima se prvi obratio Đorđe Skokić, predsednik Udruženja „Neštinci“. -Pozdravljam sve prisutne i ujedno se zahvaljujem svima koji su došli na ovaj skup, jedan od retkih ovakve vrste. Posebnu zahvalnost upućujem doktorima Ivanu Pušiću i Aleksandru Milovanoviću koji su se odazvali na naš poziv i došli u Neštin da kažu nešto više o onome, što pre svega interesuje ovde prisutne poljoprivrednike – napomenuo je Đorđe Skokić.

– Nažalost, Neštin je u poslednjih četrdesetak godina ostao bez gotovo polovine stanovništva , tako da sada ni za vikend kada u njega dođu oni koji žive uglavnom u gradovima, nema 600 žitelja. Domaćine bih zamolio iako su dokazano dobri domaćini, da se ovaj put potrude da budu još bolji, kako bi naši današnji gosti ponovo došli u našu sredinu.

Udruženje „Neštinci“, postoji četiri godine. Cilj njegovog osnivanja je edukacija poljoprivrednika kao i očuvanje tradicionalnih običaja Neštinaca. Naše udruženje posebnu ulogu ima prilikom organizovanja slave sela – Preobraženja Gospodnjeg – 19. avgusta, kada organizujemo niz pratećih manifestacija poput likovne kolonije, fudbalske utakmice…

Skupu u Neštinu prisustvovalo je više od 50 gostiju, ali i predstavnika domaćina koji su pomno pratili svaku izgovorenu reč doktora Pušića i Milovanovića. Doktor Ivan Pušić, govorio je o proizvodnji mleka, pravilnoj muži i čuvanju mleka. Ova tema posebno je zainteresovala velike proizvođače mleka sa područja bačkopalanačke opštine, Mitu Plavšića, gospođu Feđver i gospodu Ivkovića i Bohuša, koji trenutno proizvode više mleka od svih ostalih proizvođača ovog napitka, sa područja bačkopalanačke opštine.

Druga tema o kojoj je bilo reči na skupu u Neštinu – Reprodukcija u ovčarstvu i nove rase ovaca, posebno je zainteresovala mlade ovčare iz Neština, Dragoljuba Radomirovića i Nikolu Dragosavljevića, koji gaje ovce rase vintenberg i bergamo. Nakon izlaganja dvojice doktora Pušića i Milovanovića poljoprivrednici su postavili sijaset pitanja, na koja su dvojica doktora temeljno odgovarala – naglašava Đorđe Skokić.

O uspešnosti skupa održanog u Neštinu,možda najrečitije govore reči doktora Ivana Pušića: -Izuzetno smo zadovoljni kako organizacijom, tako i posećenosti skupa. Zaista sve je bilo za svaku pohvalu. Naš domaćin uložio je mnogo truda da sve protekne, odista veoma dobro. Moj kolega Milovanović i ja, upravo iz tog razloga smo spremni da dođemo na svaki naredni skup koji će biti organzovan poput ovog danas u Neštinu. Skup u Neštinu završen je zajedničkim druženjem, tokom koga ni ovaj put nije izostalo posluženje neštinskih vina, koje su obavili mlađi članovi Udruženja „Neštinci“.

Gosti i domaćini ostali su dugo u Neštinu, razmenjujući znanje i iskustvo u oblasti stočarstva. Održavanje ovog izuzetno uspešanog skupa pomogli su lokalna samouprava i Veterinarska stanica „Vojvođanski – Vet“, kojoj se organizator skupa, posebno zahvaljuje na pomoći i podršci s obzirom da je ova stanica po ko zna koji put, bila u službi stočarima bačkopalanačke opštine.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here