Гозба од остатака са празничне трпезе

Уз мало маште и кулинарске вештине можете припремити укусне оброке

2417
Фото: Pixabay

После раскошне и обилне празничне трпезе сигурно у оставама и фрижидерима данима налазите остатке хране и начете боце пића. Уз мало маште и кулинарске вештине можете од њих припремити укусне оброке, обогатити јеловник и уштедети новац у истањеном кућном буџету.


После традиционалне божићне печенице, љубитељима егзотичне кухиње пријаће слатко-кисела свињетина, за коју скоро све састојке већ имају у својој кухињи.

За овај специјалитет потребне су три шоље остатака свињског или прасећег печења, исецканог на комадиће дебеле око центиметар и по. Уваљајте месо у мешавину од једне кашике кукурузног густина и једне кашичице соли, а затим и у житко тесто направљено од једног крупног јајета и пола кашике брашна. Месо пеците у врелом уљу док не добије златнобраон боју, извадите га из шерпе и оставите на папирни убрус који ће упити вишак масноће. Испечено месо оставите на загрејаном месту, како се не би охладило.

У дубоком тигању припремите слатко-кисели сос: помешајте једну кашичицу шећера са две кашике кукурузног густина и добро их размутите у једној шољи воде. Додајте пола шоље сока од конзервираног ананаса, четврт шоље кечапа, кашичицу соја-соса и четврт шоље јабуковог сирћета. Течност загрејте на шпорету, непрестано мешајући док се не згусне. Сос би требало да ври око два минута, а затим у њега додајте једну главицу крупно сецканог црног лука и једну паприку бабуру, исечену на крупније коцкице, и оставите да се крчка још пет минута. У сос сипајте парчиће меса и добро оцеђене комадиће ананаса из конзерве (од 500 грама), промешајте и наставите да кувате око пет минута, како би се ананас и свињетина загрејали и сјединили са сосом. Јело се служи топло, уз прилог од куваног пиринча.

Необичан и укусан специјалитет можете спремити од свињетине, остатка црног вина и димљеног сира.

Исецкајте на коцкице величине око један центиметар 350 грама сирове свињетине, уваљајте је у брашно зачињено љутом алевом паприком, па пржите на путеру или уљу док не добије златну боју и не буде добро печено. Да се не би лепило, пржите га на дубоком тефлонском тигању. Печено месо извадите на тањир и чувајте топло. Из тигања оцедите масноћу, па у њега сипајте једну кашику белог винског сирћета и осам и по децилитара црног вина. Кад вино проври, наставите кување на тихој ватри и додајте 75 грама димљеног сира, исецканог на коцкице. Мешајте све док се сир не растопи и сос не згусне. Сос од димљеног сира прелијте преко топлог меса, па служите са бареним кромпиром и поврћем.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here