Najbolje dijete posle praznika

962

Dijeta bi trebalo da se započne posle svakog praznika .Tada pokušavamo da uravnotežimo način ishrane i da regulišemo svoju kilažu nakon prazničnog preterivanja. Poželjno je da se dijeta započne odmah posle praznika, pogotovo zbog toga što višak kilograma nisu izazvale samo suvišne kalorije, već i zadržavanje vode usled preterane konzumacije šećera, soli i ugljenih hidrata. Sajt dijeta.net napravio je listu najpopularnijih dijeta, a mi vam izdvajamo nekoliko.


Kritska dijeta

Tradicionalna kritska dijeta, podrazumeva konzumiranje tri puta više masnoće u odnosu na prosek u zapadnim zemljama! A jedino ulje koje Krićani konzumiraju je maslinovo ulje, i to bez termičke obrade, dakle nije ni kuvano ni prženo. Drugo iznenađenje je hleb. Tri puta više hleba se konzumira u tradicionalnoj Kritskoj dijeti, nego u ishrani zapadnjaka. Međutim, ovo je još uvek manje nego u ostalim Mediteranskim oblastima.

I slavna Mediteranska dijeta na ovaj način se približava ka svojoj rođaki, Kritskoj dijeti. Krićani uglavnom jedu integralni hleb, osim u nekim svečanim prilikama vezanim za grčku ortodoksnu crkvu: za Božić, Uskrs i imendan – prave se specijalni hlebovi od belog brašna.

Dakle, Kritska dijeta je kao izmišljena za one koji vole da jedu mnogo ulja i hleba!

Ovo su osnovna pravila za Kritsku dijetu:

  • Koristiti maslinovo ulje kao glavnu masnoću, zamenite sve ostale masnoće i ulja za prženje i prelive.
  • Pijte umerenu količinu vina, obično uz večernji obrok; jedna ili dve čaše dnevno za muškarce i jedna čaša za žene.
  • Jedite puno svežeg voća kao dnevni desert; ograničite konzumiranje slatkiša koji sadrže velike količine šećera i zasićenih masnoća.
  • Uključite u vašu ishranu više hrane biljnog porekla, uključujući voće, povrće, hleb i žitarice, mahunarke, jezgraste plodove i semenke.
  • Jedite male količine sira i jogurta.
  • Jedite male do umerene količine ribe i živinskog mesa sedmično, i ograničite konzumiranje jaja na maksimalno 4 sedmično.
  • Uključite crveno meso povremeno, možda jednom sedmično.

Krompir dijeta

Krompir dijeta pomoćiće vam da se rešite suvišnih kilograma, ali i da očistite svoj organizam od toksina. Traje svega 3 dana, mada postoje varijante ove dijete od 5, 7 i 14 dana. Ova dijeta je i jeftina i pored krompira uglavnom se još samo konzumira nemasni jogurt.

Trodnevna dijeta sa krompirom je vrlo restriktivna i zato nije preporučljivo da je držite duže od preporučena 3 dana. Kuvani krompir ne smete zameniti prženim, jer u tom slučaju dijeta neće biti efikasna. Naravno, treba da ste zdravi i da ideju o držanju ovakve dijete prodiskutujete sa vašim lekarem.

Prvi dan

Doručak: jedan kuvani neposoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta
Ručak: dva kuvana krompira bez soli i čaša nemasnog jogurta
Večera: dve čaše nemasnog jogurta

Drugi dan

Doručak: jedna čaša nemasnog jogurta
Ručak: dva kuvana krompira bez soli i čaša nemasnog jogurta
Večera: jedan kuvani neposoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta

Treći dan

Doručak: jedan kuvani neposoljeni krompir
Ručak: jedan kuvani neposoljeni krompir i čaša nemasnog jogurta
Večera: čaša nemasnog jogurta

Tokom trodnevne krompir dijete moguće je izgubiti 3 do 5 kilograma. Dobar deo je višak tečnosti i crevnog sadržaja, ali to je jako bitno da bi ste posle ove dijete mogli da imate i bolju apsorpciju i manju sklonost ka gojenju. Vrlo je važno kada prekinete ovu dijetu da se ne vratite odjednom na stari režim ishrane. Povećavajte obroke postepeno kako ne bi ste izazvali jo jo efekat.

Indijska dijeta

Indijska dijeta postaje sve popularnija u mnogim zemljama, a sam metod mršavljenja je pozajmljen iz indijske kulture. Kako piše u „pratećoj dokumentaciji“, ukoliko se striktno pridržavate propisanih pravila ishrane, možete izgubiti do 7 kilograma za sedam dana.

Indijski dijeta se lako podnosi jer su namirnice brzo svarljive i organizam ih usvaja bez teškoća. Umor nije čest pratilac ove dijete upravo zbog procesa čišćenja koji je blag i jedva primetan (osim ako imate baš veliki višak).

Dijeta se zasniva na namirnicama popularnim u Indiji kao što su pirinač, pareno povrće, voće, različite bobice, orašasti plodovi, kravlje mleko, crni čaj (servira se sa mlekom) kao i začini: cimet i kari.

Ono što je bitno je da se pirinač uvek jede sa karijem i cimetom. Ovi začini ubrzavaju metabolizam. Pored toga, preporučuju se spanać i celer kao odličan dodatak za dodatno ubrzanje mršavljenja. Inače, sam kari začin je detaljno istraživan i zna se da čak i u malim količinama inhibira akumulaciju masnog tkiva.

Indijska dijeta – Sedmodnevni jelovnik

Napomena: Ne zaboravite – pirinač se jede sa malo dodatog karija i cimeta (na vrh noža). Najbolji pirinač kod ove dijete je neglazirani braon pirinač (recimo Basmati). Integralni pirinač nije preporučljiv.

1 dan

Doručak: 1 banana, čaša obranog mleka
Ručak: 5 kašika kuvanog pirinča, malo dinstanog povrća (može se koristiti bilo koje povrće osim krompira)
Večera: šolja crnog čaja, pareno povrće po izboru (naravno, krompir ne spada u povrće)

dan 2

Doručak: pola grejpfruta, šoljica crnog čaja
Ručak: 6 kašika kuvanog pirinča
Večera: Isto što i za ručak

dan 3

Doručak: 200 ml mleka, 2 male mandarine
Ručak: 5 kašika kuvanog pirinača, crni čaj
Večera: 5 kašika kuvanog pirinača, 2 mandarine

dan 4

Doručak: Velika salata od krastavca i zelenog povrća po izboru, šolju crnog čaja
Ručak: 2 kuvana krompira srednje veličine, čaša mleka
Večera: salata od dve male jabuke i jedne šargarepa (možete dodati 1 kašičicu meda …)

dan 5

Doručak: 2 kuvana jaja, 200 ml mleka
Ručak: kuvani pasulj ili sočivo (100 g), šolja crnog čaja
Večera: 5 kašika kuvanog pirinča

dan 6

Doručak: velika narandža, 10 badema
Ručak: 6 kašika pirinča, crni čaj
Večera: Supa od pirinča i mlečni krem sa niskim sadržajem masti (ili možete ponoviti ručak)

dan 7

Doručak: salata od paradajza i paprike sa 1 kašikom maslinovog ulja
Ručak: 7 kašika kuvanog pirinča, 200 ml mleka
Večera: 1 banana i 1 grejpfrut.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here