Kako pažnju kod dece podižemo do neverovatnih nivoa? (VIDEO)

Ovaj VIDEO je snimljen u školi Malac Genijalac u Bačkoj Palanci

2692

Često u svom okruženju čujemo kako neko ima poteškoća sa pažnjom, ne može da bude fokusiran na jednu radnju ili objekat, kako mu luta pažnja, kako nema dobru koncentraciju. Ovo često roditelji primećuju kod dece, posebno kod aktivnosti koje im nisu baš naročito zabavne. Kada deca krenu u predškolsko i u školu, to može postati problem.

Prosto, deca nisu rođena sa sposobnostima da odlože zadovoljstvo, da ulože napor u aktivnost koja im nije privlačna, jer nisu svesna toga da je dosadna matematika jako korisna za njih, i da treba da usmere svoju psihičku energiju i održe pažnju na zadatku, i da će od toga imati koristi kasnije.

Šta je zapravo pažnja?

Pažnja je sposobnost, psihička  funkcija, koja se odnosi na usmeravanje psihičke energije na jedan objekat ili neku radnju. To bi značilo da dobru pažnju ima onaj koji uspešno usmerava svoju energiju na onu aktivnost kojom se trenutno bavi, nevezano za to da li se ona podudara sa njegovim interesovanjima.

Svi smo se sreli sa pojavom da deca sa punom pažnjom gledaju Pepu Prase, ili slušaju Princezu na zrnu graška dok im čitamo, ali čim počnemo da im objašnjavamo da je 2+2+3 jednako 7, i da broj 7 možemo predstvaviti i kao 6+1 i 5+2, to im bude teško i pažnja im brzo odluta.

Ali, naša deca su radoznala, ona su željna znanja i novih iskustava i to treba iskoristi i naučiti ih da razvijaju svoje psihičke sposobnosti time što ćemo u njima probuditi želju za učenjem.

U praksi se pokazalo da trening mentalne aritmetike i sposobnost mentalnog računanja znatno poboljšava pažnju kod dece od 4-12 godina. Veština rada na abakusu, odnosno sorobanu, i vizualizacija kuglica i samog abakusa inicira mnoštvo moždanih aktivnosti obe moždane hemisfere, koje se treningom poboljšavaju i direktno utiču na poboljšanje pažnje.

Pogledaj: Za par sekundi: 235 + 64 + 361 – 97 + 196 – 98 = ?

Poboljšanjem pažnje se poboljšava i koncentracija i fokus, a to zajedno vodi ka boljoj memoriji i uspehu ne samo u školi već značajno doprinosi i razvoju samopouzdanja, kao i odrastanja u aktivnu, uspešnu i ambicioznu osobu.

U jednoj naučnoj studiji dokazano je da se kod dece koja rade na abakusu aktiviraju ključne regije za kontrolu pažnje. To nas i ne čudi, s obzirom na to da sam rad na abakusu zahteva veliki stepen pažnje.

[wonderplugin_slider id=10]

 

Podeljena pažnja, šta je to?

Podeljena pažnja je najviši nivo pažnje, koji se odnosi na sposobnost istovremenog reagovanja u višestrukim zadacima. Selekcija sadržaja koji nas okružuju, na važne i one manje važne, veliki su izazov 21. veka.

Do kog nivoa se može razviti pažnja i kako mi to radimo u Malcu Genijalcu u Bačkoj Palanci pogledajte na primeru iz naše škole:

https://www.youtube.com/watch?v=ow4R0VTxM7g

Kao i sve druge kognitivne funkcije, i podeljena pažnja se može vežbati. Sam anzan podrazumeva podeljenu pažnju, u smislu, da dok registrujemo brojeve na ekranu ili auditivno, moramo ih konvertovati u slike, odnosno položaje kuglica dok paralelno tome angažujemo adekvatan algoritam.

Ali to nije jedini izazov. Probajte da mentalno računate dok pevate, ili pak računate uporedo brojeve sa dva polja na ekranu!

Pogledaj: Škola koja će razviti mentalne sposobnosti vašeg deteta

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here