Počinje suđenje za ubistvo u Bačkoj Palanci

3360

U Višem sudu u Novom Sadu danas počinje suđenje Draganu Rikanoviću (67), osumnjičenom da je nožem, juna prošle godine, usmrtio Jasminu Davidović (54) u pekari u Bačkoj Palanci.


Podsećamo, Rikanović se sumnjiči da je naneo smrtonosne rane nožem, dve u stomak i jednu u vrat, nesrećnoj ženi koja je, i pored borbe lekara za njen život, podlegla povredama. Stravičan zločin odigrao se bez svedoka, dok je Jasmina bila sama u pekari. Pretpostavlja se da je Rikanović, s kojim je bila u vanbračnoj zajednici, iskoristio taj trenutak da je napadne.

Po nezvaničnim informacijama, Jasmina je dva meseca pre tragedije odlučila da prekine vezu s Draganom, međutim, kako se pretpostavlja, on se s tom odlukom nije mirio. Kobnog dana, po rečima meštana Bačke Palanke, došao je kod Jasmine na radno mesto da bi raspravili o raskidu. U jednom trenutku je izvadio nož koji je poneo sa sobom i nasrnuo na nesrećnu ženu, nanevši joj smrtonosne povrede.

Posle hapšenja i privođenja u policiju, Rikanović je navodno rekao da je Jasmina njega prva napala i da se on branio.

Alkohol, svađa, pljačka – motivi svirepih zločina

Inače, tokom prošle godine na području Policijske uprave Novi Sad izvršena su tri krivična dela ubistva i pet teškog ubistva.

Ubistvo Ivanke Čoti (69) u Bečeju, u februaru prošle godine, za koje je osumnjičen suprug Gašpar (72), kvalifikovano je kao teško ubistvo.

Naime, Ivanka je, najverovatnije, ubijena s nekoliko udaraca čekićem u glavu. Po nezvaničnim informacijama, posle krvavog pira, Gašpar je, shvativši šta je uradio, kako se pretpostavlja, popio veću količinu lekova i alkohola, a zatim se zaključao u sobu, ne puštajući nikoga unutra. Nešto kasnije je, ipak, kolima Hitne pomoći u pratnji policije, prevezen u Klinički centar Vojvodine u Novi Sad na detoksikaciju.

U junu je pronađeno beživotno telo Vladimira Šumanovca (63), u stanu u Ulici Vase Stajića u fazi raspadanja. Nakon završene obdukcije, utvrđeno je nesrećni čovek ubijen tupim predmetom. Kako se pretpostavlja, stradao je tokom pokušaja krađe, pošto je stan ispreturan. Po rečima komšija, Šumanovac je živeo sam i nije imao previše kontakata s komšijama.

Početkom oktobra u noćnom klubu „The End” ubijen je Milan Pribaković Priki (29).

Na njega je napadač pucao iz pištolja iz neposredne blizine, a motivi ubistva nisu još uvek nisu poznati javnosti. Pucnjava se dogodila oko šest sati izjutra, dok je u klubu trajao afterparti. Pribaković je od posledica ranjavanja preminuo na licu mesta, a jedan od metaka koje je ispalio napadač pogodio je i jednog mladića (32), koji je odmah prevezen u Urgentni centar. Srećom, njegove povrede nisu bile opasne po život.

Policija je ubrzo identifikovala ubicu, a kako je tada saopšteno, sumnje se na Stefana S. (25), koji je odranije poznat policiji. Prilikom hapšenja, osim za krivično delo teškog ubistva, on se sumnjičio i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija.

Poslednje u nizu teških bistava dogodilo se 24. novembra, kada je, u blizini hotela „Sajam”, ubijen Marko Markuš (29). U njega je pucao nepoznati napadač na parkingu u klasičnoj sačekuši, a uprkos naporima lekara, preminuo je u bolnici. Navodno, ubistvo se dogodilo kada je Markuš, vraćajući se s treninga, nameravao da uđe u svoj automobil, kada su iz mraka ođeknuli pucnji koji su ga pogodili.

Podsećamo, Markuša je novosadski Viši sud osudio na pet godina zatvora zbog pokušaja ubistva Slobodana Milutinovića ispred kluba „Đava” na Petrovaradinskoj tvrđavi 2012. godine. Nakon dve godine, 2014, pravosnažno je drugostepenom presudom oslobođen krivice. Teretio se i da je u Ulici Laze Telečkog 2014. godine učestvovao u incidentu u kojem je ranjen policajc. Markuš je bio osuđen na pet godina jer je 2011. godine naneo teške povrede Aleksandru Dragojloviću (39) iz Vranja, koji je kasnije preminuo u bolnici.

Takođe, kako je policija saopštila, lane su se dogodila i tri krivična dela ubistva.

U martu, Branko Jovanović (89) iz Titela uhapšen je zbog sumnje da je ubio beskućnika Safeta F. (42). On se tereti da je u svojoj kući u Mošorinu, kod Titela, nakon kraće rasprave, metalnom šipkom naneo teške povrede, opasne po život, Safetu F., koji nema mesto prebivališta, već se vodi kao beskućnik. Starca su uhapsili pripadnici novosadske policije nakon što je Safet preminuo u bolnici.

Nezvanično, tog kobnog 8. marta Safet je u pijanom stanju došao kod Branka. Safet je navodno provocirao Branka, koji je pokušavao da ga otera iz kuće, ali on nije hteo da ode. Veruje se da su se posvađali te da je Branko u jednom trenutku uzeo šipku i njome počeo da udara gotovo pet decenija mlađeg poznanika. Žitelji Mošorina, nakon tragičnog događaja, ostali su u šoku jer, kako kažu, Branko je važio za izuzetno dobrog čoveka.

Početkom maja, u Sremskim Karlovcima, Dušanka Božić (60) uhapšena je zbog sumnje da je ubila majku Nadu Jančić (85). Ona je, navodno, posle zločina, sama pozvala policiju. Po nezvaničnim saznanjima, starica je ugušena štapom koji je, inače, koristila prilikom kretanja, a tragediji je prethodila svađa između majke i ćerke.

Novosadska policija uhapsila je, u septembru, Aleksandra Jovanovića (21) zbog sumnje da je ubio Iljaza Asanova (44). Ubistvo se dogodilo u Obrovcu, nedaleko od Bačke Palanke. Kako su tada pisali mediji, Jovanović je Asanova tukao, a usled zadobijenih povreda on je i preminuo.

Podsećanja radi, Jovanović je pokušao da sakrije ubistvo i nakon što je Asanov preminuo, pozvao je policiju, prijavivši da je njegov poznanik kod njega došao pretučen. Kako je policija ranije saopštila, za krivično delo pomaganja u izvršenju krivičnog dela osumnjičena je Jovanovićeva dvadesetogodišnja supruga koja mu je pomogla da sakriju tragove ubistva.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here