Како одржавати балконе и дворишта зими?

Има неколико ствари које можете да радите напољу, чак и када је хладно

1816
Фото: Pexels

Заљубљеници у баште који и зими проводе доста времена ван куће могу да освеже своје балконе и дворишта. Има неколико ствари које можете да радите напољу, чак и када је хладно: увело цвеће може да се замени зимзеленим, као што су јеле, ловорвишње, питоми и дивљи рузмарин.


Препоручљиво је размакнути зимзелене биљке тако да између њих остане простора за биљке које цветају, на пример божићна ружа, зимски јасмин и ерика. Такве биљке, када прође зима, могу да уступе место летњим биљкама, као што су јагорчевина, висибаба и шафран. Зима је такође идеалан период да детаљно прегледате башту: Где се снег најбрже топи? Где има више или мање мраза? Постављајући оваква питања можете боље да планирате садњу у наредној сезони и да изаберете места за осетљиве биљке.

Треба да запамтите неколико ствари како би ваши балкони или терасе и зими остављали добар утисак:

Жардињере и саксије треба редовно проверавати због штеточина. Препоручује се једном недељно.

Ако је нападало доста снега треба га уклонити како не би поломио танке гранчице.

Зима је такође и најбоље доба за замену баштенских рамова. Баштенски рамови се могу једноставно и лако обновити ако пузавице више немају цвеће и лишће.

Корење тек засађених биљака често лако излази из земље у случају мраза. Ако дође до тога, треба их пажљиво утиснути назад у земљу.

Заштитите жардињере и саксије од јаког ветра. Да бисте заштитили биљке од налета ветра, можете да их ставите у неки угао на балкону или у дворишту или једноставно ставите мање саксије заједно са великим и тежим тако да буду заштићене.

Нажалост, заливање се често занемари у хладним данима. Међутим, веома је важно да биљке добијају довољно воде и током зиме. Стога, не заборавите да их заливате и током хладнијих месеци у години! Запамтите да се биљке заливају оним данима када нема мраза. Довољно је једном недељно. Најбоље је касно послеподне када се земља одмрзне. Пошто температура земље и воде треба да буде приближно иста, заливање топлом водом се не препоручује. Идеална температура је између 8 и 15 °Ц. У сваком случају, вишак воде треба да се исуши. Материјали за заштиту од хладноће, као што су покривачи, јута и сено не смеју да остају мокри пошто могу да изгубе заштитне изолационе особине.

Заљубљеници у баште целе године уживају у лепо украшеном дворишту или балкону, а можете и зими да их улепшате са неколико спретних потеза. Међутим, сва декорација треба да буде отпорна на ветар, кишу, снег и лед. Столови за балконе и двориште су као створени за сваку врсту украшавања. На пример, можете да употребите гранчице јеле или неке друге зимзелене биљке у комбинацији са декоративним светлима, машнама или фигурама. Зими може да се декорише и резаним цвећем. Ако ставите сто испред прозора, моћи ћете да уживате у погледу. Светла уграђена у декорацију изгледају лепо ноћу и доприносе угодној атмосфери у зимским вечерима.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here