Preko pedeset nastupa

"Akord" u prošloj godini.

853

Klub klasične gitare „Akord“ je nezamisliv bez Marka Šalića. Pokretač je svih aktivnosti u klubu i za list „Nedeljne novine“ govorio je o aktivnostima u protekloj 2017. godini.


– Tokom godine održali smo plodnu saradnju sa svim našim prijateljima. Učestvovali smo na gotovo svim dešavanjima Književnog kluba „Dis“, potom smo svirali na mnogim izložbama ULS „Petar Tomić“, nastavljena je i dugogodišnja saradnja sa Kulturnim centrom i Narodnom bibliotekom. Na našem godišnjem koncertu gosti su nam bili članovi Kulturnog kluba „Zvono“, a i mi smo bili gosti na njihovom.

Već nekoliko godina unazad imamo lepu saradnju sa ŠOMO „Stevan Hristić“ i učestvujemo na njihovim koncertima, a njihovi učenici gitare na našim. Sa vrtićem „Neven“ imali smo u decembru jedan zajednički nastup, zatim smo bili i u Deronjama i učestvovali na likovnoj koloniji „Sveti Rafailo“. Takođe spomenuću i da se tokom 2017. učvrstila saradnja sa Društvom japansko-srpskog prijateljstva „Ždral“ iz Novog Sada, sa kojima redovno učestvujemo na „Danima japanske kulture“ u pokrajinskoj prestonici, ali i svim drugim pratećim manifestacijama u njihovoj organizaciji.

Mlađi deo akorda

Važan nam je bio i nastup na „Dunavskom balu“, gde je  četvovao naš rokerski deo sa električnim instrumentima, pod nazivom „Rok Akord“. Klub klasične gitare „Akord“ godišnje organizuje dva koncerta, godišnji u junu (ova je već 15. godina postojanja) i Festival klasične gitare, pred novogodišnje praznike. Već standardno, u njima učestvuju i učenici OŠ „15. oktobar“ iz Pivnica, koji su se predstavili pesmama koje je komponovao njihov profesor srpskog jezika Aleksandar Pavić, na tekstove Miroslava Antića i Dragane Gajić (VIII razred OŠ „Aleksa Šantić“ Gajdobra – Nova Gajdobara), koja je nagrađena i na „Disovom“ konkursu za najlepšu ljubavnu pesmu.

Prošle godine smo u OŠ „Aleksa Šantić“ nastupali zajedno sa njihovim horom koji vodi Snežana Žujić. Na koncertu baletske sekcije CTKU „Kosta Abrašević“ smo takođe bili gosti. Tu je bila i saradnja sa plesnim klubom „Paso Libre“. Kada sve saberemo, imamo preko pedeset nastupa godišnje, a protekla je značajna i po tome da su u centru pažnje bili najmlađi članovi, što se vidi i na našem novogodišnjem koncertu, gde je mlađih članova bilo dvostruko više nego starijih.

I protekle godine smo učestvovali na „Vojvođanskom festivalu klasične gitare“ u Novom Sadu, gde su prva tri mesta u revijalnoj kategoriji zauzeli članovi „Akorda“, a Jelena Čapanda je već treći put za redom laureat.

Klub je registrovan i otvoren i za druge instrumente, kao i vokalnu interpretaciju. Broj članova i njihovo starosno doba variraju iz godine u godinu, zavisno od odlazaka na studije, tako da ove godine imamo pretežno mlađe članove, osnovce. Dok se renovira Muzej grada, rok deo „Akorda“ pauzira sa vežbama i sa nestrpljenjem očekuje ponovno puštanje zgrade u funkciju. Akustičarski deo kluba vežba u prostorijama Saveza amatera, u dvorištu „Abraševića“.

Na kraju razgovora, Marko Šalić je upoznao zainteresovane, da na Ju-tjubu postoji kanal Klub klasične gitare „Akord“, čiji se sadržaj polako puni. Krajem decembra prošle godine su snimili ton za pesmu „Zaboravljeni refren“, jednu špansku romansu koju peva Ivana Tadić uz pratnju osam članova „Akorda“, a u ovom mesecu planiraju da snime i video-spot.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here