Razbojnici najčešće napadaju na ulici po mraku

2034

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Sadu uhapsili su prošle nedelje Z. S. (35) s područja Žablja i S. N. (30) iz opštine Bačka Palanka, pod sumnjom da su počinili krivično delo razbojništva tako što tukli jednog tridesetšestogodišnjaka iz Valjeva, lakše ga povredili i oduzeli mu novac i mobilni telefon.


Policija je ubrzo pronašla osumnjičene i ukradeni telefon kod jednog od njih. To saopštenje o pljački je poslala novosadska Policijska uprava, a neubičajeno je to što se ona odigrala među ljudima bez imovine, odnosno beskućnicima.

Kako saznajemo u policiji, u prvih 11 meseci prošle godine broj krivičnih dela na području Južnobačkog okruga smanjen je (9.049 prema 9.162), a među tim njima najbrojnija su, kao i prethodnih godina, krivična dela protiv imovine koja, istovremeno, beleže i najveće smanjenje. Broj krivičnih dela razbojništva smanjen je gotovo petinu, a procenat rasvetljavanja veći je desetak procenata u odnosu na preklane i iznosi oko 65 odsto.

Prošlog meseca pisali smo da je novosadska policija uhapsila M. K. (19), ubrzo pošto je, kako se sumnja, izvršio razbojništvo i razbojništvo u pokušaju. On se tereti da je, uz pretnju nožem, oduzeo novac vozaču jednog taksi udruženja te da je na isti način pokušao da opljačka još jednog taksistu. U drugom slučaju, taksista je pokušao da se odbrani i tom prilikom zadobio povrede nožem po rukama. Osumnjičeni je zatim pobegao, ali ga je Kriminalistička policija ubrzo pronašla i odredila mu zadržavanje do 48 sati.

Dela uglavnom čine izglednici od 18 do 30 godina, s tim što je u poslednje vreme malo povećan broj mlađih punoletnika

Takođe brzom i efikasnom intervencijom pripadnika MUP-a, u Beočinu je uhvaćen G. Z. (20) s područja Sremske Mitrovice, osumnjičen za razbojništvo u pošti u Rakovcu. On je uhvaćen u ataru, na putu prema Ledincima, neposredno pošto je, kako se sumnja, uz pretnju nožem, oduzeo novac od radnika pošte. Policija je pronašla ukradeni novac i nož za koji sumnja da je korišćen u krivičnom delu.

Policija je rasvetila i razbojništvo, počinjeno 17. oktobra u jednoj novosadskoj pošti i uhapsili dvojicu osumnjičenih za to krivično delo. Šapčanin D. Č. (27) tereti se da je, uz pretnju pištoljem, oduzeo novac od radnice pošte i pobegao automobilom koji je vozio drugi osumnjičeni, njegov sugrađanin D. L. (36). Dva dana kasnije obojica su uhapšena, a operativnim radom Kriminalistička policija utvrdila je postojanje osnovane sumnje da je D. Č. počinio još tri razbojništva u poštama u Beogradu i Šapcu. Obojici je određeno zadržavanje.

U oktobru su uhapšena i trojica osumnjičenih za pokušaj razbojništva, odmah posle krivičnog dela u jednoj novosadskoj menjačnici. Sumnja se da je šesnaestogodišnji Novosađanin, uz pretnju nožem, pokušao da oduzme novac od radnica menjačnice, dok su S. N. (19) i jedan petnaestogodišnjak stajali ispred objekta. Kada se oglasio alarm, sva trojica su pobegla, ali je policija odmah uhvatila šesnaestogodišnjaka, a ubrzo i njegove saučesnike. Sumnja se da su oni počinili još dva krivična dela, razbojništvo i tešku krađu.

Terete se da su, takođe uz pretnju nožem, oduzeli novac od radnica prodavnice na Limanu, kao i za provalu u prodavnicu na Klisi iz koje su, kako se sumnja, odneli raznu robu.

Policija je u Novom Sadu uhapsila M. M. (22), zbog sumnje da je učinio krivično delo razbojništva tako što je ušao u jednu prodavnicu s bejzbol-palicom i Molotovljevim koktelom i zapretio radnici da će zapaliti objekat, a zatim pobegao s novcem. Policija je uzbrzo pronašla osumnjičenog s ukradenim novcem, a u blizini i bejzbol-palicu i flašu napunjenu benzinom.

Prvi čovek Odseka za opšti kriminila u novosadskoj Policijskoj upravi Slobodan Drmanac navodi za „Dnevnik“ da je dobra rasvetljenost dela rezultat stalnog prisustva na terenu operativaca zaduženih za tu oblast. Oni stoga veoma brzo reaguju nakon dojave, a, kako kaže, rezultati bi bili bolji da nema slučajeva usporenih dojava.

Video-nadzor dobra zaštita

Na ulici najčešće rade u grupama, Kad je reč o vremenu izvršenja, nema pravila – dela se izvršvaju tokom 24 sata, ali očigledno im odgovaraju mrak i pogodna prilika. Niko do njih ne prati radnju tri dana, ali mnogi planiraju i opserviraju određeni period pre izvršenja dela. To bi bio i apel da radnici u lokalima i radnjama, ako primeta da neko sumnjivo lice više puta prolazi ispred radnje ili je osmatra, bez odlaganja pozovu policiju.

Apel svim vlasnicima radnji je i da ugrade video-nazor, da radnici posle razbojništva odmah pozovu policija a ne vlasnike, i da na vreme prijave sumnjive osobe.

„Sva razbojništva su specifična na svoj način, a u mom radu su se izdvojila dva ovogodišnja“, priča Slobodan Drmanac.“Zanimljiv je i slučaj pljačke Erste banke na Novom naselju, koji je rasvetljen za manje od 24 sata. Osumnjičen je D. K. (50). On je već jednom pljačkao tu istu ekpozituru, a to je je uradio ubrzo nakon što je izašao s robije. Takođe, urezalo mi se u pamćenje razbojništvo nad taksistkinjom: momak i maloletna devojka, narkomanski zavisnici, ušli su u taksi na Ribarskom ostrvu i oduzeli joj vozilo. Držali su je na mestu suvozača, stavili su joj pertlu oko vrata i davili je i vozili se dok se nisu slupali, odnosno sleteli s bedema na betonsku ogradu. Odmah smo reagovali – uradili uviđaj, nismo išli kući dok delo nismo rasvetlili, a to smo uradilo za 24 sata.“

Naš sagovornik napominje da blagovremena dojava građana rezultira brzom reakcijom i hvatanjem, zato je važno da svi oštećeni bez ikakvog odlaganja pozovu 192 jer se dešava, pogotovo kad su opljačkane radnje i kladionice, da radnici prvo zovu vlasnika pa nekog radnika pa tek onda policiju, a bude da prođe i više od četiri sata dok do toga ne dođe.

Najčešće dela čine izgrednici od 18 do 30 godina, s tim što je u poslednje vreme malo povećan broj mlađih punoletnika. Oružje se koristi, ali manje nego ranije, s tim što je uočljivo da se neretko koriste veoma dobre replike pištolja, ponekad i noža, u naivnoj nadi da će im ta vrsta „naoružanja” znatno ublažiti kaznu u sudu ako padnu na delu, ali često se radi o upotrebi fizičke snage, kažu operativci.

Razbojništva se čine na ulici nad prolazicima, u menjačnicama, radnjama i kladionicama, ali banke, pošte i transporti novca više nisu na udaru. Najviše ima dela na ulici, i to u kasnim večerim časovima, u delovima koji nisu dovoljno osvetljeni, pa u prodavnicama, a čine ih mahom povratnici. Pare od plena troše najčešće na drogu i alkohol, provod i kocku, a velika većina, bar oko tri četvrtine su narkomanski zavisnici, koje u određnim trenucima vodi isključivo potreba za dozom, a ne zdrav razum. U odnosu na ostale opštine u Južnobačkom okrugu, bar 80 procenata razbojništava, ali i više, počini se u Novom Sadu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here