Čuli smo prvi put pucnjavu topova

Ratni dnevnik palanačkog lekara Borislava Uvalića (3).

1015

Ratni dnevnik dr Borislava Uvalića, lekara – kapetana prve klase austro-ugarske vojske, je originalan istorijski dokument, čiji sadržaj aktuelizuje do sada neobjavljen poznat stav pojedinca, koji su se mimo svoje volje našli u vihoru velikog rata. Iz rukopisa dnevnika, možemo pratiti mobilizaciju u Staroj Palanci, borbe na Drini i prelaz u Srem. Takođe, preko opisa dr Uvalićevih neretkih odsustava kući, imamo uvid u Palanačke prilike tih ratnih godina. 


6. avgust 1914.

Dan polaska, vlak naš polazi oko 5 sati. Stožer pukovnije ide sa baterijom. Svi na stanici su uzbuđeni, oficire ispratile njihove familije i rođaci, ja sam sam, još nepoznat polazak u boj i nije mi ugodno. Moje stvari doneli i čuvaju Zebec i pošteni moj zavojar (medicinski tehničar zadužen za previjanje), posle i konjušar Toma Hamer – Međumurac. Transport je išao iz Zagreba Đekenješa, Pečuja, Osjeka, Dalja, Vinkovaca pa lokalnom prugom u Gunju.

U Vinkovcima smo dva sata stajali, tamo se iznenada sastanem sa Nebojšom, baš kada je nekom višem oficiru nešto javljao. Proveli smo nekih pola sata zajedno. Od Zagreba do Gunje, put je trajao tri dana. U Gunju smo stigli u noć i tu smo prvu noć proveli napolju, na balama sena. Sutradan popodne, marš preko Brčkog, Potočara u Pukiš, tu dobijem stan kod Slovaka ratara Janka Valenta, koji je rodom iz Lalića, poznaje dobro babu (otac Borislava, Srdan Uvalić koji je učiteljovao u Laliću), a i na mene se seća. Lepo me je primio i dobru postelju dao.

Odavde smo marširali dalje u Čelić, pa u Srpske Janjare (Janja), gde smo bili 12. avgusta, tu smo spavali na jednoj livadi, na slami. Rano u zoru, čuli smo prvi put pucnjavu topova, dakle približavamo se ratištu. Iz Srpskih Janjara smo marširali preko Turskih Janjara u Bjeloševac, gde smo stigli 13. avgusta. Na putu u Bjeloševac, skrha se točak na koli na kojima sam se vozio, civil – kočijaš bio je sav sretan jer sada može s konji natrag kući, ne mora sa nama. Meni naglo pozli, dobijem užasno povraćanje i proliv, već sam mislio kolera, ali mi u hodu bude bolje, dobijem druga kola i požurimo se da Kolone sustignemo.

Pogledaj: Odmah smo znali šta je: Mobilizacija!

Pogledaj: Kako sam stigao u rat?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here