Neuobičajene boje vina

902

Zaboravite klasičnu podelu vina na belo, crno i roze. Španci sada proizvode vino u boji, a što je najvažnije – sve je prirodno!

Hiljadama godina ljudi proizvode vino, ali najčešće se podrazumevaju tri boje – bela, crna i roze. Međutim ovo više ne važi. Španci su došli na ideju kako da proizvedu vino u boji, pritom u tom vinu nećete naći ni jedan veštački sastojak. Boja se postiže na sasvim prirodan način.

Priča o vinu u boji započela je 2016. godine kada je grupa Gik predstavila plavo vino. Oni su dve godine sarađivali sa Univerzitetom u Baskiji, a takođe i sa istraživačima hrane. Boju vina promenili su zahvaljujući antocijanu, pigmentu koji se nalazi u ljusci grožđa. Ovi pigmenti su crveno – plave boje, njihova boja zavisi od ph vrednosti i spadaju u grupu pigmenata rastvorljivih u vodi.

Grupa Gik je u prvih šest meseci prodala sto hiljada boca vina. Nakon njih ovakvu proizvodnju vina prihvatili su i drugi vinari, pa se predpostavlja da će se ovo neuobičajeno vino uskoro prodavati širom sveta. Ljubitelji vina mogu da odaberu na primer zeleno, plavo, narandžasto ili vino boje zlata. Cena jedne boce ovakvog vina kreće se oko osam funti.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here