Obrovački paroh Nikola Teodorović (1868-1917)

Istorija crkve Svetog Pantelejmona u Obrovcu (3).

1251

O obrovačkom svešteniku Nikoli Teodoroviću (1868-1917) iz pijateta i poštovanja njegovog dela posvetićemo više prostora, jer je ostavio, ne samo u duhovnom, već i ovozemaljskim poslovima „U crkvi i oko crkve“, dubokog traga.


Za administratora obrovačke parohije postavljen je 1. 4. 1898. godine, a za stalnog paroha 26. 11. 1899. godine, gde ostaje u službi do svoje smrti 20. 9. 1917. godine. Njegovo prvosveštenstvo Mitrofan Šević episkop Bački, za revnosnu službu i uzoran život, 1915. godine odlikovao ga je crvenim pojasom.

Protojerej Nikola Teodorović govorio je, čitao i pisao na mađarskom, nemačkom i francuskom jeziku. Napisao je u dva toma istorijsku raspravu „Svedočanstva o hrišćanstvu u nehriščanskih pisaca I i II veka“. Izabran je za člana Patronata svešteničkog Mirovnog fonda u Sremskim Karlovcima 23. 2. 1906. godine, a već 4. 1. 1907. godine za člana Eparhijske Konzistorije (crkveni sud) u Sremskim Karlovcima. Na Narodno-crkvenom saboru 13. 11. 1911. godine bio je poslanik Crkvene i svetovne opštine Obrovac.

[wonderplugin_slider id=13]

 

O svetovnim poslovima paroha Nikole Teodorovića, gradnje, obnavljanja, preduzimljivosti i sveukupnom boljitku crkve obrovačke i sela, navešćemo najkraće:

Prekriven je krov trskom na starom parohijskom domu, podignut zavetni krst na paroškom putu, kupljena kuća preko puta crkve od Silvestera Temerinca, popravljena ograda oko crkvene porte, sazidana ćelija u porti, napravljena gvozdena ograda na porti do ulice, sagrađena grobljanska kuća, popravljena školska zgrada u porti crkve. Pored napred navedenog ono što je ovog preduzimljivog i nadasve časnog i Bogougodnog sveštenika izdvojilo kroz dugu istoriju Svetog hrama obrovačkog i sela Obrovca je:

Godine 1911. izgrađena je opštinska kuća (gemende haus), kanalisana rečica Begej u dužini od 23 km, zajedničkim naporom Srba i Nemaca stanovnika Obrovca. Novi parohijski dom podignut je 4. 3. 1901. preko puta crkve. Izgrađen je 1903. godine tvrdi kameni put kroz Obrovac i podignuta nova škola 22. 3. 1908. godine. Sveti hram je temeljno renoviran spolja i unutra, a Njegovo prvosveštenstvo Episkop i Dijacazen Bački Mitrofan Šefić obavio je arhijerejsko osvešćenje Obrovačkog hrama o crkvenoj slavi na dan Svetog Pantelejmona 9. avgusta. Godine 1909. napravljeno je i novo groblje u Obrovcu. Oktobra meseca 1910. prošao je prvi voz kroz Obrovac. Novi pozlaćeni krst na crkvu je stavljen 1912. godine, a krov na pevnicama i krečenje crkve spolja bilo je 1913.

Rat i oronulo zdravlje sprečili su ovog sveštenika da nastavi duhovnu i graditeljsku misiju na dobrobit crkve, njenih vernika i stanovnika Obrovca. Protojerej Nikola Teodorović upokojio se 20. 4. 1917. godine u 49. godini života i 24. godini revnosne službe u svojoj crkvi i vernom narodu. Posthumno je odlikovan ordenom Svetog Save. Sahranjen je na obrovačkom pravoslavnom groblju.

Pogledaj: Kako je izgubljen crkveni arhiv u obrovačkoj parohiji?

Pogledaj: Početak prosvetiteljstva u Obrovcu

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here