Ljubav mlade Ukrajinke prema grnčarstvu (VIDEO)

Ukrajinka Ina Popović Bulić duže od decenije sama pravi glinu.

1051

BAČKA PALANKA: U Vojvodini je sve manje zanatlija koji se bave grnčarstvom na stari tradicionalan način. Ukrajinka Ina Popović Bulić, pored toga što čuva zanat od zaborava i sama pravi glinu. Ističe da je veoma ponosna što se njeni radovi nalaze u domovima širom sveta.


Grnčarija je jedan od najstarijih ljudskih izuma. Tim starim zanatom danas se bavi sve manje ljudi.

Ukrajinka Ina Popović Bulić duže od decenije sama pravi glinu, a potom izrađuje najrazličitije predmete. U svojoj radionici figure od gline pravi na stari tradicionalan način.

„Pravi majstori ne kupuju glinu, nego svaki pronađe svoj prirodni izvor gline. Ta glina nije odmah dovoljno dobra da bi se sa njom radilo. Glina se prvo potapa u bure sa vodom, zatim se proceđuje, onda isparava i na kraju se mesi. Dodaju se razni sastojci da bi glina bila što kvalitetnija za obradu“, priča za RTV mlada grnčarka.

Pročitaj više: Palanačka vajarka ukrajinskog porekla – Inna Popović

Glina se peče po nekoliko sati, na izuzetno visokim temperaturama, u specijalnim pećima izrađenim od šamota.

„Terakota znači jedno pečenje gline, a keramika je dupli postupak, tu se koriste razne glazure. Radim i jedno i drugo. Mojih radova ima svugde po svetu u Australiji, Kanadi, Americi, Africi… to su više umetnički radovi. U Vojvodini posećujem razne manifestacije na kojima izlažem, a u Bačkoj Palanci ljudi posebno vole moje saksije. Ovde veoma vole hortikulturu“, dodaje Ina.

„Radeći sa glinom usavršavanju nema kraja i mogućnosti za napredovanje su bezgranične. Potrebna je samo ljubav prema tom starom zanatu i maksimalna posvećenost“, naglašava ona.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here