Heklanje u potpuno drugačijem kontekstu

Vremena se menjaju, a menja se i heklanje.

923

Ako heklanje posmatrate kao nešto što je radila vaša baka i mislite da to danas nikoga ne zanima, vreme je da promenite svoj stav. Vremena se menjaju, a menja se i heklanje. U 21. veku ljubitelji heklanja nadmašili su sami sebe.


Dokazom toga su zanesenjaci koji su heklali džinovske morske ježeve. Heklani morski ježevi lebde nad zalivom u Singapuru.

Pedeset ljubitelja heklanja provelo je dva meseca heklajući poliesterska vlakna. Rezultat njihovog truda su morski ježevi od 17 metara, a svaki od njih težak je oko 100 kilograma. Niti od kojih su heklani ovi morski ježevi tokom dana apsorbuju svetlosnu energiju, a noću sijaju sopstvenim svetlom.

Autori projekta su rekli da je u njemu skrivena jednostavna, ali jaka ideja.

Kažu da bi bili srećni kada bi svojim delom uspeli da bar na kratko istrgnu ljude iz suvoparne svakodnevne rutine. Kada im se pred očima pojave impozantni lebdeći objekti u čijoj pozadini se vide neboderi, da shvate da u svakom danu postoji i nešto poetično i divno.

Ovaj divan projekat o ljudskoj strasti i ljubavi prema životu delo je kolektiva iz Seula i Londona pod nazivom Choi+Shine Architects. Ovu instalaciju izradili su povodom Singapurskog festivala svetla.

Isti tim arhitekata iza sebe već ima veoma primećeno i nagrađeno umetničko delo iz 2010.godine. U svom predhodnom projektu ovi kreativci su odlučili da ne žele više da gledaju kako divne prizore prirode koja nas okružuje često ruže neestetski električni vodovi. Tada su odlučili da uobičajene elektične vodove pretvore u neobične električne stubove u obliku ljudskih tela.

Na ovaj način su dokazali da se umetnost zaista može napraviti od bilo čega, kao što su na primer svakodnevne stvari koje na prvi pogled deluju potpuno nezanimljivo.

Možete li nešto slično da zamislite i na našim električnim vodovima?

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here