Umetnost na ulici

Ovakva vrsta umetnosti uklopila bi se u svaki grad!

800

Umetnost nema granice ni preciznu definiciju

Predstava o umetnosti menjala se kroz vekove, a tradicionalna definicija kaže da je umetnost kreativni izraz čoveka. Ponekad je nešto što neko smatra za umetnost, za nekog drugog samo delo bez umetničke vrednosti – kič, ali o ukusima ne treba raspravljati.

Umetnošću se smatra nešto što putem čula stimuliše misli, emocije i ideje pojedinca.

Kvalitet umetničkog dela najčešće se procenjuje na osnovu količine stimulacije koju ono izaziva, odnosno utiska koji ostavlja na ljude.

Potreba za umetnošću naziva se ljudskom kreativnošću. Upravo ovakvu potrebu za kreativnošću imaju i  brazilski umetnici Anderson Augusto i Leonardo Delafuente koji pokušavaju da unesu malo boje i života tipičnim sivim uličicama i skrivenim ćoškovima Sao Paula. Naime, oni ih ukrašavaju zanimljivim i veselim ilustracijama ulične umetnosti, dodaju im boje, ali koriste i već postojeće oblike i strukture pojedinačnih delova ulica.

 

Na primer, poklopac šahta pretvore u biskvit sa mlečnim punjenjem. Zahvaljujući njima, ljudi mogu da odmore i da se opuste na raširenim krilima leptira umesto na klasičnoj klupi. Trotoare ispunjavaju veselim licima i nikada ne štede boje.

Njihov projekat pod nazivom 6emeia obraduje svakoga u Sao Paulu.

Stanovnici ovog grada jedva čekaju gde i kada će se pojaviti nešto novo, a turisti njihovim stvaralaštvom pune socijalne mreže. Ovakva vrsta umetnosti uklopila bi se u svaki grad!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here