Da li patite od sindroma suvog oka?

Stručni saveti za vaš zdrav i oštar pogled - Zora Šarac (dipl. optometrista)

4536

Kako prepoznati da li imate sindrom suvog oka?

Simptome suvog oka ćete lako prepoznati ukoliko imate jednu ili više od sledećih tegoba:

  • Bol i crvenilo oka
  • Osetljivost nа svetlost
  • Osećаj peska ili strаnog telа u oku
  • Osetljivost oka na dim illi vetar
  • Svrаb u oku
  • Česta zаmаgljenja vidа pred kraj dana i ujutru
  • Zamor očiju
  • Lepljiv očni sekret
  • Teški kapci
  • Smаnjena sposobnost čitаnja, rаda nа rаčunаru i sličnih аktivnosti
  • Periodi sa ​refleksnim suzenjem​ nаkon perioda veomа suvih očiju
  • Neudobnost i nemogućnost nošenja kontаktnih sočivа

Zora Šarac – dipl. optometrista, predstavnik Srbije u Evropskom savetu optike i optometrije (ECOO).

Suvo oko je jedna od najčešćih bolesti u oftalmologiji

Računa se da 20 odsto ljudi između 30 i 60 godina i 70 odsto preko 60 godina ima sindrom suvog oka. Zbog intenzivnog korišćenja računara i mobilnih telefona, ovaj sindrom je sve zastupljeniji i kod mlađe populacije.

Suvo oko (lat. Keratoconjunctivitis sicca) je hronični nedostatak vlaženja i „podmazivanja“ oka.

Ono nastaje kada suze ne mogu da adekvatno navlaže naše oko. Može da nastane ili kada oko ne proizvodi dovoljnu količinu suza ili proizvodi suze smanjenog kvaliteta.

Suvo oko se može javiti u najblažoj formi, kada je prisutna iritacija oka, pa sve do pojave infekcije prednje površine oka. Češće se javlja kod žena zbog hormonalnih promena, a često je i kod pušača.

Jedan od simptoma suvog oka – Crvenilo

A kako nastaje suvo oko?

Uzrok nastanka suvog oka može biti različit.

  • Dugotrajan rad na računaru i drugim ekektronskim uređajima koji emituju štetna zračenja.
  • Može se javiti u sklopu normalnog procesa staranja, osobito kod žena u toku menopauze.
  • Tokom uzimanja nekih lekova: antihistaminici, antidepresivi, neki antihipertenzivi, lekovi protiv Parkinson-ove bolesti ili  kontraceptivni lekovi.
  • Može se javiti kao posledica stalnoj izloženosti suvom vazduhu, vetru ili prašini. U prostorijama u kojima je neprekidno uključen klima uređaj ili centralno grejanje  vrlo često se javljaju problemi suvog oka.
  • Suvo oko može biti samo jedan od simptoma nekih sistemskih bolesti kao što je: Lupus, reumatoidni artritis, rozacea ili Sjogren-ov sindrom.
  • Vrlo često suvo oko se javlja kod nosilaca kontaktnih sočiva, naročito kod dugogodišnjih nosilaca
  • Stanja kod kojih je nemoguće potpuno zatvaranje kapaka je takođe uzrok suvog oka
  • Bolesti suzne žlezde

[wonderplugin_slider id=14]

 

7 rešenja za suve oči

Ovo su neka od rešenja za problem sindroma suvog oka.

1. Veštačke suze

Njih je najbolje koristiti ako su vam oči suve ili vas svakodnevno peckaju tj. gore. Razlog tome može biti preterano gledanje u kompjuter. Veštače suze napravljene su od glicerina i prirodnih ulja, a one privremeno vlaže oči i smanjuju tegobe.

Po potrebi stavite kap do dve u svako oko. Međutim ako vam je potrebno da ih koristite više od 4 puta dnevno, posetite oftamologa.

Optika Oculis: Od nas morate izaći srećni i zadovoljni!

2. Omega-3 masne kiseline

Ovo je najbolje rešenje za osobe koje ne vole da stavljaju kapi. Omega 3 masne kisleline pomažu kod smanjenja upale koja može doprineti sindromu suvih očiju. Jedno istraživanje iz 2005. godine otkrilo je da žene koje kroz ishranu redovno konzumiraju omega 3 masne kiseline proizvode više suza i imaju 34% manji rizik od dobijanja sindroma suvih očiju.

Jednom nedeljno jedite ribu poput soma ili pitajte lekara da vam preporuči neki dodatak ishrani sa omega 3 masnim kiselinama.

3. Kapi na recept

Ako patite od hronično suvih očiju lekar će vam prepisati odgovarajuće kapi za vaše stanje. To su uglavnom kapi koje sadrže lek ciklosporin, koji podstiče prirodnu proizvodnju suza. Mnoge studije su pokazale visoku efikasnost ovih kapi.

Dva puta dnevno stavite po jednu kap u oba oka; stručnjaci kažu da se ove kapi mogu koristiti dokle je neophodno, ali samo ako redovno idete na kontrole kod svog oftalmologa.

4. Dlanovanje – Palmiranje

Da bi dlanovali opustite se što je moguće više, zagrejte dlanove dobro trljajući jedan o drugi, sklopite kapke i blago ih pokrijte dlanovima. Nikako ne pritiskajte dlanovima oči. Oči moraju biti zatvorene, što je moguće više opuštene i pokrivene dlanovima.

Um treba biti opušten isto kao i oči, i zato ne trebate misliti na ono što vas uznemirava, ili na stanje svojih očiju, već treba zamišljati crnoću koju vidi sve jačom i jačom ili ako više volite, prepustiti um lutanju po ugodnim i zanimljivim vizijama.

Ako se dlanovanje sprovodi po 10, 20 ili 30 minuta dva ili tri puta dnevno (u zavisnosti od ozbiljnosti slučaja) uskoro će nastupiti značajno poboljšanje, a ovaj način opuštanja je jedno od najvećih prednosti prirodnog lečenja manjkavog vida.

Joga za oči. Dlanovanje – palmiranje

5. Ispiranje oka

Ovo je najbolje rešenje ako su vam oči suve i imate crvenilo oko kapka, što može biti znak upale folikula trepavica – to stanje se zove blefaritis.

Osobe sa blefaritisom proizvode previše ulja, što može dovesti do začepljenja žlezda i prebrzog isparavanja suza.

Blaga sredstva za čišćenje otpuštaju ulja i otčepljuju očne žlezde. Trljajte ili masirajte deo oka kod trepavica, jednom dnevno (najbolje noću). Ako simptomi ne nestanu nakon nekoliko dana, posetite lekara.

6. Oftalmološki umeci

Oni leče sindrom suvih očiju koje ne reaguju na druge lekove. Ove perlice od celuloze, koje su dostupne samo putem recepta, stavljaju se u džep kapka. One se polako tope i mešaju sa vašim suzama i na taj način vlaže oko tokom celog dana.

7. Povećanje vlažnosti prostorija 

Vlažnost u prostoriji u kojoj boravite se može povećati, tako što ćete na radijator ili peć staviti posudu sa vodom. Zagrejana voda ispariće i povećati procenat vlage u vazduhu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here