Maturanti ne čekaju dugo na posao

Tehnička škola „9. maj“

909

O novostima u bačkopalančkoj srednjoj tehničkoj školi „9. maj“, za „Nedeljne novine“ govorio je njen direktor, Petar Savić.


– Po završetku prvog polugodišta, sve predviđene aktivnosti uspešno su privedene kraju. Kompletnu nastavu smo realizovali, a u analizi su konstatovani uspešni rezultati, no iako smo zadovoljni, moramo uvek težiti da budemo još bolji.

U prvom polugodištu su uglavnom na programu bila sportska takmičenja, u kojima je naša škola redovno uzela učešće. Na uličnim trkama povodom dana oslobođenja grada, 20. oktobra prošle godine, Tehnička škola „9. maj“ je osvojila 3. mesto ekipno, uz učešće 30 učenika koji su tada bili u školi, pošto su nam maturanti bili na ekskurziji u to vreme.

Pet dana kasnije, 25. oktobra, u Čelarevu je održano opštinsko takmičenje u stonom tenisu, a ekipno je naša škola osvojila 1. mesto, dok je Đorđe Čobanović osvojio drugo mesto u pojedinačnoj konkurenciji. Profesor Slobodan Ćulibrk je na to takmičenje poveo još učenike Marka Ponjevića, Sinišu Nikolića i Aleksandra Jovanovića. Na zonskom takmičenju u tom sportu, koje je održano u Novom Sadu, Tehnička škola „9. maj“ je osvojila 4. mesto.

Na opštinskom takmičenju u rukometu, koje je održano 31. oktobra u SC „Tikvara“, naša škola je osvojila prvo mesto u konkurenciji srednjih škola i plasirala se na zonsko takmičenje. U novembru mesecu prošle godine u Novom Sadu, naša ekipa je učestvovala na takmičenju „Poslovni izazov“, a nastavnica Jugoslava Vulić vodila je učenike Sinišu Jurišina i Miloša Rodića. To je bilo regionalno takmičenje u preduzetničkim veštinama, a Siniša Jurišin je osvojio drugo mesto i plasirao se na republičko takmičenje u Beogradu.

Početkom ove godine se zahuktavamo za takmičenja u stručnim predmetima, a naša ekipa je učetvovala i u kvizu FIMEK, na Privrednoj akademiji u Novom Sadu, a Mihajlo Matković, Aleksandar Jovanović i Zorana Čolaković su osvojili 1. mesto u svojoj grupi. U kvizu je učestvovalo četrdesetak srednjih škola iz cele Vojvodine, a naša škola se kvalifikovala za dalje takmičenje, a vodila ih je naš pedagog, Violeta Damjanović.

U ovom minulom periodu, škola je imala obavezu usklađivanja akata sa novim zakonom, pa smo usvojili Statut škole iz kojeg će izaći i ostali pravilnici. Od ostalih obaveza, regulisali smo protivpožarnu zaštitu, pravila ponašanja, evakuaciju i ostale aktivnosti u slučaju vatre.

Po pitanju vaspitno-obrazovnog rada, škola funkcioniše normalno, a 2. februara smo imali eksternu kontrolu iz Ministarstva školske uprave Novi Sad. Kao škola, dobili smo prelaznu ocenu, a čekamo da dobijemo zapisnik, pa da ispravimo ono što treba da ispravimo.

Obrazovni profil Eletrotehničari informacionih tehnologija, više nije ogled, šest godina je prošlo, tako da u novu 2018/2019. školsku godinu kreće u redovan sistem. Ogled je pokazao da je profil dobar, da zadovoljava sve standarde i da je ispunio očekivanja. Prva generacija maturanata tog obrazovnog profila je sa izuzetnim uspehom položila završni ispit.

Sledeće školske godine ćemo videti kakva je mogućnost na teritoriji naše opštine, koja su to proizvodna zanimanja, koja bi mogla kroz dualno obrazovanje, a u saradnji sa privrednicima, koji bi nam rekli gde ima potrebe za njima, da izazovu veću pažnju kod upisivanja.

Mi se trudimo da ponudimo kod upisivanja one obrazovne profile, pomoću kojih nakon završetka škole, deca mogla da nađu zaposlenje. Iskutva su, da naša deca vrlo lako dolaze do posla. U našoj školi, ako napravite dobar spoj teorije, prakse i vežbi, a imate učenike koji žele da rade, tu mora doći do uspeha.

Škola je dobila sredstva od Pokrajinskog sekretarijata, za izradu tehničko-tehnološke dokumentacije za određene projekte i uspela je da ih završi do isteka prošle godine. Radi se i na projektima za zamenu prozora na školi, za iznošenje grejanja van tla, za rešavanje hidro situacije, za protivpožarnu zaštitu i drugo. Sada je na redu konkurisanje za sredstva radi realizovanja pomenutih projekata – rekao je na kraju razgovora, direktor Tehničke škole „9. maj“ iz Bačke Palanke, Petar Savić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here