Izjava optuženika za ubistvo u Bačkoj Palanci

1833

„Rekla mi je da joj je dosta jela i pića. Oteo sam joj nož i posekao je, nisam ni znao da sam je ubio“

Suđenje Draganu Rikanoviću (64) optuženom za teško ubistvo svoje nevenčane supruge Jasmine Davidović (54) koje se dogodilo u junu prošle godine u jednoj pekari u Bačkoj Palanci počelo je danas pred novosadskim Višim sudom.

Rikanović, koji se od ubistva nalazi u pritvoru kazao je kako se sa Jasminom iz Novog Sada doselio u Bačku Palanku, jer je ona imala porodičnih problema, a rekao je da su oni bili u vanbračnoj zajednici, te da kobnog dana nije radio i da je prvo otišao na pijacu da kupi ribu, a onda došao u pekaru u kojoj je ona bila zaposlena kako bi joj rekao da dođe na ručak koji će spremiti.

– Ona je meni rekla da joj je dosta jela i pića. U ruci je imala nož iz pekare – rekao je Rikanović. Kako je dalje ispričao bio je šokiran i iznenađen njenim rečima, a žena je mlatila nožem, dok je on, prema svojim rečima, pokušavao da joj ga oduzme. – Imao sam posekotine po levoj ruci, ne znam kako sam joj oduzeo nož i posekao je dva, tri puta sa tim nožem. Nisam ni znao šta se desilo – rekao je Rikanović.

Odgovarajući na pitanja rekao je i da se nikada nije svađao sa ženom, te da nije bio ljubomoran, što se nije poklopilo sa njegovim iskazom sa početka postupka u kom je rekao da su se ponekada svađali i koristili psovke.

– Ja psovke uopšte ne koristim. Jedino smo se svađali oko pranja sudova, igrali smo karte i ko izgubi pere sudove, tu je možda bilo psovki – rekao je na pitanje sudije Rikanović.

Odgovarajući na pitanja rekao je i da njihova vanbračna zajednica nije ni prestajala, iako su ranije mediji pisali da je par bio rastavljen. Kazao je i da je nije optuživao za prevaru, ali je rekao da ne zna da li je pričao drugima da je ona bila u vezi sa vlasnikom pekare i da su to priče, a priznao je da je dva puta tražio da ona prestane da radi u pekari i da se premesti u jednu prodavnicu. Odgovarajući na pitanja sudije zašto ženi nije pružio pomoć nakon što ju je isekao rekao je da je bio šokiran i da nije znao gde se nalazio.

Jedan od svedoka kom je Rikanović nakon počinjenog ubistva rekao da pozove policiju i hitnu pomoć, a koji se zatekao u blizini, rekao je da je ubica u trenucima kada ga je video bio napet i da je delovao kao agresivan, a kako je kazao čuo je ženski glas iz pekare koji je tražio vode.

Sudski veštak iz oblasti sudske medicine Vladimir Pilija kazao je da lokalizacija Rikanovićevih povreda nije tipična za odbrambene povrede, te da bi takve bile na zadnjoj strani podlaktice i na šakama, dok su kod Rikanovića bila na prednjoj strani podlaktice. On je takođe kazao da je u Rikanovićevoj krvi pronađeno 2,042 miligrama alkohola po mililitru.

Sudski veštak iz oblasti psihijatrije Snežana Popov kazala je da je Rikanovićev stepen alkoholisanosti spada u srednju alkoholisanost.

– I njegova klinička slika odgovara srednjem stepenu alkoholisanosti – rekla je ona. Odgovarajući na pitanja Rikanovićevog advokata, ona je kazala da Rikanović nije mogao da gubi svest i da nije bio dezorijenstisan usled te količine alkohola u krvi, te da inače ima razvijenu toleranciju na alkohol.

Prema otpužnici Rikanović je ženu ubio nanevši joj dve rezne rane na vratu i dve ubodne rane u predelu stomaka. Kako se navodi u optužnici, ubio ju je kuhinjskim nožem. U optužnici se navodi da je bio u alkoholisanom stanju, ali da je bio sposoban da shvati značaj svog dela. Saslušanjima veštaka i svedoka praktično je za jedan dan završeno celo suđenje koje vodi veće kojim predsedava sudija Rade Kalajdžija. Ipak, zamenik tužioca je priložio danas DNK veštačenje noža, a odbrana je tražila vreme da se sa njim upozna, pa će suđenje biti nastavljeno u martu.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here