Radnim mestima pokušaće se zaustaviti iseljavanje

696

BAČKI PETROVAC: Velika ulaganja u inustrijsku zonu u Bačkog Petrovca imaju cilj da se privuku strani i domaći investitori, sa željom da se deo stanovništva koji se otisnuo u Slovačku zbog posla, vrati kući.

Zvanično je u opštini Bački Petrovac 547 nezaposlenih, što je visoka cifra u odnosu na 13.428 stanovnika. Pošto je ovo mala opština, odlazak mladih u Slovačku se itekako oseti, ali ove godine biće uposleno par stotina ljudi proširenjem pogona firmi koje već posluju u industrijskoj zoni, te će biti posla za svakog ko želi da radi.

Bački Petrovac

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić kaže da je projektom proširenjem kapaciteta industrijske zone, uz pomoć Pokrajinske vlade, povratak mladih najveći cilj, a tome u prilog ide i činjenica da će Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije u dve osnovne škole uložiti oko pola milijarde dinara. Biće kompletno renovirane osnovne škole „Jan Čajak” u Bačkom Petrovcu i „Žarko Zrenjanin” u Magliću.

Za razliku od većine opština koje imaju jedno javno komunalno preduzeće, ovde postoje tri – u Bačkom Petrovcu, Magliću i Gložanu. Dobra strana priče je da nijedno nema dugovanja, već svi posluju sa određenim dobitkom.

Predsednik opštine Bački Petrovac Srđan Simić

„Javno komunalno preduzeće „Progres” u Bačkom Petrovcu bavi se svim delatnostima, upravlja vodosnabdevanjem, kanalizacijom, odlaganjem otpada, uklanjanjem deponija, a zaduženi su i za Mesnu zajednicu Kulpin“, kaže Simić. „U reciklažu smo uključili veliki broj građana, kojima je Opština omogućila besplatne yakove kako bi očuvali životnu sredinu. Sve divlje deponije smo uklonili, tako da te probleme više nemamo. Divlja deponija u Magliću koja se nalazi na poljoprivrednom zemljištu je uklonjena uz pomoć Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu.“

Iako su sva naselja pokrivena kanalizacionom mrežom, ona ne funkcioniše u svim delovima Bačkog Petrovca i Kulpina.

„U Bačkom Petrovcu funkcioniše 45 odsto ulične mreže i neophodan je novac za završetak kanalizacione mreže, imajući u vidu da je u ove dve mesne zajednice postavljena vakuumska kanalizacija, nije u svim naseljenim delovima puštena u rad“,kaže Simić i dodaje da vakuumska kanalizacija nije tipična za kanalizacione sisteme u Srbiji, u odnosu na gravitacionu, ona je skuplja varijanta. Potrebna je dogradnja i rekonstrukcija prečistača, koji je star više od dve decenije. Završetak kanalizacije u dva naseljena mesta je jedan od najvećih zadataka, pa se nadamo podršci pokrajinskih i republičkih vlasti- kaže Simić.

Parcele po hektar i po

U toku je spovođenje urbanističkog projekta izgradnje dve stambeno-radne zone u Magliću, na ulazu i kraju sela.

„Biće urađena parcelizacija industrijske zone u Magliću, te i tu otvaramo mogućnost investitorima za ulaganje. Svaka parcela biće hektar i po, što je dovoljno za naše privrednike u Magliću, ali i sve druge koji žele ovde da ulože“, kaže Srđan Simić.

Voda je hemijski ispravna za piće, ali nova vodovodna infrastruktura, pa i fabrika vode je jedan od planova lokalne samouprave, a Opština planira da u saradnji sa Bačkom Palankom konkuriše za ovaj projekat kod IPA fondova.

Na teritoriji opštine ima 2000 poljoprivrednih gazdinstava, te kroz razne tribine Opština pokušava da uputi poljoprivrednike na sve konkurse Pokrajinskog sekreterijata za poljoprivredu. Poljoprivrednici iz ove opštine su tokom prošle godine putem konkursa dobili 22 miliona dinara za ulaganja za nove mašine i opremu.

„U odnosu na broj gazdinstava to i nije neka suma, te im je predočeno da mogu više, ali da je potrebna volja“,kaže Simić i dodaje da su poljoprivredni klubovi aktivni i da na svakih par dana imaju predavanja i o IPARD projektima. Prošle godine je prvi put uspešno organizovan jesenji poljoprivredni sajam, a postoje pregovori da se takav događaj organizuje i na proleće.

U Bačkom Petrovcu je planirano kompletno izmeštanje teretnog saobraćaja, izgradnjom obilaznice, koja bi spojila radne zone u Bačkom Petrovcu i Magliću.

„To iziskuje velika ulaganja i veliku podršku Pokrajinske i Republičke vlade, ali na taj način mnogo lakše će se pristupiti i autoputu koji je udaljen samo 15 kilometara“, kaže Simić.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here