Vežbe snage za osobe trećeg doba u Gerontološkom centru

Fizička aktivnost kod starije populacije može da predupredi demenciju

1066

BAČKA PALANKA: U bačkopalanačkom Gerontološkom centru, profesorke Fakulteta fizičke kulture iz Novog Sada – Nada Mikić i Mirjana Stojanović održale su vežbe snage namenjene korisnicima usluga.


Planom je predviđeno da vežbe traju dvanaest nedelja, a odvijale bi se dva puta nedeljno utorkom i četvrtkom. Korisnici 45 minuta do sat vremena pohađaju vežbe koje im zadaju profesori, a kako kaže doktorka iz Gerontološkog centra, Zvezdana Petrović odziv je veliki, i ove vežbe postaju popularne među njima.

„Prvo su u pitanju bile žene, koje su nakon nekoliko časova vežbi radile testiranje krvnog pritiska, šećera u krvi, masnoće u krvi. Posle su im se pridružili i muškarci i nadamo se da će, i kad se završi projekat, vežbanje postati njihov stil života. Korisnicima je na raspolaganju sala za fizikalnu terapiju koju mogu da koriste svakodnevno“, rekla je doktorka Zvezdana za BaP vesti.

Cilj i svrha vežbanja je da se popravi gipkost, snaga i izdržljivost kod osoba trećeg doba. Projekat je nastao između kolega sa DIF – a i Gerontološkog centra, a zajednička ideja je aktiviranje samih korisnika.

„Ovo nije prvi projekat u našoj ustanovi. Nedavno smo imali i projekat sa psihoterapeutom Milenom Miletić, koja je kroz razgovor sa korisnicima vršia adekvatne vidove psihoterapije“.

Fizička aktivnost je odlučujući faktor za kvalitetan stil života i kod starije populacije može da predupredi neka oboljenja kao što su demencija, ograničena pokretnost i slično.

Šinka Ana, jedna od korisnica koja redovno vežba sa profesoricama, kaže da su za nju ove vežbe mnogo značajne jer pored toga što pozitivno deluje na fizičko zdravlje, odlične su i kao vid razonode.

„Najgore za starije ljude je da stalno sede i leže. Oni koji mogu, treba da se kreću i vežbaju i samo tako će sačuvati fizičko i mentalno zdravlje“, rekla je Ana.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here