Osnovci iz Pivnica i Bačke Palanke – „Bitka za znanje“ (FOTO i VIDEO)

Ovo je druga godina takmičenja "Bitka za znanje"

935

NOVI SAD: Takmičenje osnovaca u programiranju „mBot” robota održano je u OŠ „Petefi Šandor”, a nadmetalo se 26 škola iz Novog Sada, ali i Bačke Palanke, Odžaka, Rume, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Subotice, Pivnica i drugih vojvođanskih mesta.


Reč je o regionalnoj fazi takmičenja koja je istovremeno organizovana i u Beogradu i Nišu, sa oko 100 ekipa i više od 300 učenika. Po deset ekipa koje su ostvarile najbolji rezultat plasiralo se u veliko finale koje će u drugoj polovini aprila biti organizovano u glavnom gradu.

Osnovci su programirali robota u okviru takmičenja „KODigranje”, koje je deo akcije „Bitka za znanje”. Zahvaljujući toj akciji, 431 škola u Srbiji je do sada dobila po pet „mBot” robota, uz pomoć kojih učenici od petog do osmog razreda, uz mentorsku podršku nastavnika koji su prethodno prošli obuku za koršćenje tog pomagala u nastavi, uče osnove kodiranja i programiranja.

Ovo je već druga godina da se takmičenje KODigranje sprovodi i to u tri faze: online kolo, regionalno (fizičko takmičenje), kao i finale. Po 10 najboljih ekipa koje su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu ostvarile najbolji rezultat učestvovaće u velikom finalu koje će se sredinom aprila organizovati u Beogradu, a za najbolje će biti obezbeđene vredne IT nagrade.

Takmičarska liga KODigranje deo je akcije Bitka za znanje, koju sprovodi Fond B92, a kroz koju je do sada 431 škola u Srbiji dobila ukupno 2.155 mBot robota, dok je obuku za korišćenje ovih sredstava u nastavi pohađalo više od 600 nastavnika iz škola koje su deo programa.

Učenici su, po rečima nastavnice informatike u OŠ „Petefi Šandor” Biljane Kalafatić, imali sat da isprogramiraju i sastave robota koji je morao ispunjava određene zadatke, što je učesnicima otkriveno tek po početku takmičenja.

Iako su se učeničke ekipe nadmetale samostalno, bez pomoći nastavnika, takmičenju su prethodile duge pripreme u školama. Biljana Kalafatić objašnjava da je đacima držala nedeljne pripreme, ali i da deca vole i sama da istražuju u toj oblasti.

Humanitarno-edukativni program „Bitka za znanje” nastoji da programiranje, kao jedno od najperspektivnijih zanimanja, bude uvedeno u osnovne škole i da motiviše učenike da se u budućnosti bave naukom, tehnologijom, inženjerstvom i informatikom. Program su podržali nekoliko desetina društveno odgovornih kompanija, Vlada Srbije, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Privredna komora Srbije.

Rezultate takmičenja možete pogledati OVDE

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here