Razlikujete li „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“?

Šta treba da znamo kad je u pitanju rok trajanja pojedinih namirnica?

531

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“ oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.


Velika studija Evropske komisije pokazala je da se oko devet miliona tona hrane godišnje baci iz razloga koji su u vezi sa oznakama trajnosti prehrambenih proizvoda. To je 10% ukupne količine bačene hrane. Istraživanje je obuhvatilo 2.296 proizvoda kupljenih u 109 prodavnica na teritoriji osam država članica Evropske unije.

Najviše potencijala da se smanji bacanja hrane u kontekstu rokova trajanja ima kod mlečnih proizvoda, jogurta, svežih sokova, pakovanog mesa i ribe, prenosi „Nova ekonomija“.

Građani EU ne shvataju razliku između oznaka

Utvrđeno je da manje od pola građana EU razume razliku između „upotrebiti do“ i „najbolje upotrebiti do“oznaka, koje su propisane evropskim zakonom.

Iako nakon isteka oznake „najbolje upotrebiti do“ hrana može biti dobra za jelo još danima, nedeljama i mesecima, ona se masovno baca na dan isteka.

„Najbolje upotrebiti do“ znači da proizvođač tvrdi da je do tog dana proizvod najkvalitetniji. Švedska i Norveška su eksperimentalno zamenile ovu oznaku sa „najbolji kvalitet do“ i „najbolje do, ali upotrebljivo nakon“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here