Planira se sređivanje centra Bačke Palanke

2489

BAČKA PALANKA: Mesna zajednica Centar, već zbog same lokacije, smatra se najurbanijim delom Bačke Palanke, varoši sa oko 26.000 stanovnika.


Miroslav Ivanović

U Centru su mnogi značajni objekti za život grada, kao što su pijaca, autobuska stanica, škole, Stambeni blok „Partizan“, velike trgovinske radnje, poslovni prostor… Međutim, ovoj Mesnoj zajednici pripada i jedan od rubnih delova Palanke, a po zadnjem popisu ovde živi oko 7.000 stanovnika.

– Sredinom prošle godine formiran je nov Savet MZ i mogu da kažem da su svi članovi veoma aktivni i puni želje da se izađe u susret građanima koji ukazuju na neke od komunalnih problema, prvenstveno vezanih za infrastrukturu – kaže Miroslav Ivanović, predsednik Saveta MZ Centar.

– Uveli smo praksu da svake srede i petka u vremenu od 11-13 sati primamo građane u našim prostorijama u Ulici Cara Lazara. Oni nam iznose svoje probleme, daju svoje predloge i sugestije. Doduše, oni mogu doći ovde i drugim danima u vremenu od 7-15 sati i obratiti se Đurđini Grubor koja obavlja poslove sekretara MZ.

[wonderplugin_slider id=9]

 

U nepunih osam meseci koliko traje dosadašnji mandat Saveta MZ urađen je deo posla koji je godinama čekao na rešenje, a planovi su veliki, ali, kako ovde kažu, i realni, mada sve zavisi od dinamike priliva sredstava koje je Opština planirala za ovu mesnu zajednicu u ovoj godini.

– Prvo smo morali da obnovimo fasadu zgrade u kojoj je i prostorija MZ, ali i prostor za smeštaj dece koji koristi ovdašnja Predškolska ustanova „Mladost“ – dodaje Ivanović – Rešen je i deo problema sa jednom privatnom kućom koja se graniči sa našom zgradom. To je ruševina, pa je vlasnik skinuo krov i time je otklonjena opasnost da nešto povredi decu ili prolaznike u Ulici Žarka Zrenjanina, a uskoro će ceo objekat biti uklonjen.

Do kraja prošle godine urađena je atmosferska kanalizacija duž cele Majevičke ulice, a delom je obnovljena i trotoarska staza s obe strane Šafarikove ulica, ali je omogućen i nesmetan protok atmosferskih padavina. U planu je nastavak obnove trotoarskih staza.

Ivanović ističe, da kada je reč o kapitalnim objektima, imaju podršku i razumevanje predsednika opštine Branislava Šušnice i mr Miroslava Sićevića, direktora Javnog preduzeća „Standard“. U MZ kažu da moraju rešiti i problem odvođenja atmosferskih voda koje ugrožavaju temelje i same zgrade u kojoj se oni nalaze. Programom je predviđeno uređenje ulica: Drugo željezničko naselje, produžetka Majevičke i spajanje te ulice sa Šumskom ulicom.

– U planu je uređenje i nekoliko dečijih igrališta, pa i onog najvećeg u Stambenom bloku „Partizan“ u samom centru Bačke Palanke – dodaje Ivanović. – Planom MZ za ovu godinu predviđeno je u uređenje glavne, odnosno Ulice Kralja Petra Prvog od Šafarikove ulice do Ulice Žarka Zrenjanina, a to je bitno za ceo grad. Uz pomoć lokalne samouprave predviđena je izrada plansko-projektne dokumentacije, bez koje se ne može ni govoriti o početku radova, a mi se nadamo da će planirano biti i završeno u ovoj godini.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here