Na šta obratiti pažnju kad detetu dozvolite profil na društvenim mrežama

547

Iako se o uticaju društvenih mreža kod dece često govori u negativnom kontekstu, ako se pravilno koriste, one mogu biti vrlo korisne detetu.


Pored toga što morate da pripremite dete za život u stvarnom svetu, potrebno je da ga pripremite i za onlajn.

Sledeće stvari bi trebalo da imate na umu:

Premladi na društvenim mrežama

Znate li da niko mlađi od 13 godina ne sme da ima otvoren profil na Fejsbuku? Nažalost, vrlo je lako lagati o godinama i pristupiti toj najpoznatijoj društvenoj mreži. Odgovornost je upravo na roditeljima. Potrebno je na vreme upozoriti decu kada smeju da otvore profil na društvenoj mreži i pre toga se potruditi da dete nauči kako da ga sigurno koristi.

Postavke privatnosti

Kada dođe vreme za ulazak u onlajn društveni svet, pobrinite se da s detetom temeljno pregledate postavke privatnosti kako biste onemogućili nepoznatima da imaju pristup podacima i slikama vašeg deteta.

Softver za filtriranje

Danas na tržištu postoji mnogo sistema za filtriranje koje je moguće kupiti, a daće vam uvid u vreme provedeno onlajn i sve aktivnosti računara u tom periodu.

Postavite pravila kojih dete mora da se pridržava

Vrlo je važno da dete upozorite na sve opasnosti koje vrebaju u onlajn svetu i postavite pravila kojih se ono mora pridržavati ako želi da bude na društvenim mrežama. Najlakše je sve staviti na papir. Čak možete napraviti mali porodični ugovor kog cela porodica mora da se pridržava. Dete će tako osećati odgovornost, a vi ćete imati njegovo poverenje. Direktna zabrana može rezultirati upravo gubljenjem poverenja i vrlo verovatno će dete kriti od vas da je na društvenim mrežama.

Upoznajte navike svog deteta

Nije potrebno svaku sekundu detetu „visiti“ nad glavom kada je pred računarom, ali morate znati kakve su njegove navike, šta ga zanima, koje stranice posećuje i s kojim ljudima komunicira. Prvih nekoliko meseci nakon njegovog priključivanja društvenoj mreži trebalo bi da imate potpuni pristup njegovom profilu.

Računar držite u zajedničkom prostoru u kući

Mnogo je lakše imati sve pod kontrolom kada se računar nalazi u prostoriji u kojoj borave svi članovi porodice, nego na mestu gde dete ima previše privatnosti.

Podstaknite dete da izbegava razne upitnike, oglase i nagradne igre

Razni oglasi, upitnici i igre s vrlo primamljivim nagradama koji nas često bombarduju na internetu najviše će privući pažnju dece. Upozorite na vreme svoje dete da se može raditi o virusu koji može doći do vaših ličnih podataka.

Pratite slike koje vaše dete postavlja na društvene mreže

U idealnom svetu, deca nikada ne bi objavljivala svoje fotografije onlajn, ali budimo realni, u današnjem društvu to je nemoguće. Važno je proveriti sadržaj pre nego što dete objavi fotografiju.

Budite dobar primer svom detetu

Kao i u svemu ostalom, roditelj treba da bude dobar uzor i kada je u pitanju korišćenje društvenih mreža. Ako neprestano proveravate šta se događa onlajn i postavljate slike koje mogu narušiti privatnost, ne očekujte da će dete slediti pravila koja mu postavljate, a ni sami ih se ne pridržavate.

Onlajn ugled

Podučite dete da kada stvari jednom odu onlajn, bilo da se radi o neprimerenom tekstu ili fotografiji, to je vrlo teško izbrisati jer je već mnogo ljudi u međuvremenu moglo doći do neželjenog sadržaja. Izreka „Šta se dogodi na društvenoj mreži, ostaje na mreži“ to vrlo dobro opisuje.

Razgovarajte s detetom o onlajn opasnostima

Iako će se i vama i detetu na trenutke verovatno činiti da želite da ga uplašite, realnost u onlajn svetu zaista je pomalo zastrašujuća. To ne smete kriti od deteta, već je potrebno naučiti ga kako da se oprezno nosi sa svim opasnostima.

Upoznajte tehnologiju

S obzirom na razvoj tehnologije, teško je ostati u toku sa svim novostima. Ipak, kako biste mogli da zaštitite dete od svih onlajn opasnosti, vrlo je važno da se upoznate s poslednjim tehnologijama.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here