Ko to ište pozorište?

Svetski dan pozorišta obeležiće se i u Bačkoj Palanci, gradu koji još uvek nema pozorište.

1017

Povodom obeležavanja Svetskog dana pozorišta (27.mart 2018. godine) Udruženje Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade na ovaj dan skreće pažnju na probleme u kome se nalazi kultura u Bačkoj Palanci.


U nedostatku same institucije pozorišta ovim događajem ukazuje na značaj njegovog postojanja i pokreće pitanje o potencijalnom rešavanju istog problema.

U susret rešavanju ove teze ovaj dan obeležiće predstavom eminentnog dramskog umetnika; glumca i reditelja Radoslava Raleta Milenkovića „Naši dani“ nastalu prema tekstovima satiričnih pesama Vladislava Petkovića Disa (Naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more) koji je oštro, i duhovito slikao vlast svog vremena.

Nakon predstave održaće se panel diskusija pod nazivom „Pozorište u mom gradu“ na koju su pozvani na učešće umetnici iz oblasti dramskog stvaralaštva, predstavnici Kulturnog centra Bačka Palanka i predstavnici lokalne samouprave Opštine Bačka Palanka. U toku ove diskusije pokušaćemo da dođemo do odgovora kao što su;

  • Zašto je pozorište značajno?
  • Šta se desilo sa projektom nedovršenog pozorišta u Bačkoj Palanci?
  • Kakva je kulturna ponuda ovog grada?
  • Koje su ideje i planovi za rešavanje problema nedostatka pozorišta u ovoj lokalnoj sredini?

Program „KO to IŠTE POZORIŠTE?“

Predstava „Naši dani“ Radoslava Milenkovića, Gradski bioskop Bačka Palanka, 19.00 časova

Cena karte: 300 dinara

Tekst predstave nastao je dramatizacijom satiričnih pesama V.P.Disa (naši dani i Himna) i najznačajnijih pripovedaka Radoja Domanovića (Stradija, Danga i Mrtvo more).

Kroz imaginarno putovanje koje glavni lik preduzima u naporu da se, nakon dugogodišnjeg izgnanstva vrati u svoju otadžbinu, on se susreće sa predstavnicima vlasti i postaje učesnik i svedok rasula i propasti svih segmenata društva. A najdramatičniju promenu glavni junak doživljava kada se u preispitivanju nacionalnih mitova suočava sa razarajućom istinom koja poništava idealizovanu (i mitomansku) sliku zemlje njegovih predaka.

Radoslav Milenković u ovoj predstavi igra više od trideset likova. Kombinacijom bravuroznog verbalnog plana i snažne fizičke ekspresije, potpomognute pantomimom, žanrovski oslonjene na raznovrsna sredstva pučkog pozorišta, farse, groteske, komedije dell’arte i kabarea, ostvarena je predstava koja je ovenčana brojnim nagradama u prethodnih trideset godina i koja je svojom savremenošću i angažovanošću u potpunosti korespondirala sa svojim savremenicama.

Panel diskusija „Pozorište u mom gradu“, Gradski bioskop, 21.00 čas. Ulaz je slobodan.

U panel diskusiji učestvuju:

  • Glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković
  • Glumica Smiljana Marinković
  • Rediteljka i direktorka Festivala ekološkog pozorišta za decu i mlade Sonja Petrović
  • Predstavnik Kulturnog centra Bačka Palanka
  • Predstavnik SO Bačka Palanka

Panel diskusiju vodi novinarka Sanja Kljajić

Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade je organizacija koja se već 24 godine sistematski bavi negovanjem kulture u gradu koji nema pozorište. Za organizovanje tradicionalne manifestacije FESTIVAL EKOLOŠKOG POZORIŠTA ZA DECU I MLADE, kao i za ostale lokalne, regionalne i međunarodne projekte u oblasti kulture i ekologije namenjene, pre svega, deci i mladima, Festival je dobitnik mnogih prestižnih nagrada za svoje stvaralaštvo.

Uzimajući u obzir iskustvo i tradiciju, koji su osnovni pridevi naše organizacije, preuzimamo odgovornost za preispitivanje kulturne ponude našeg grada, u nedostatku adekvatnih institucija usmerenih ka rešavanju ovog problema.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here