Stigli rokovi i umanjene cene za letnje bašte

1012

BAČKA PALANKA: Kalendarski proleće je počelo, ali se zima nije predala ni u Bačkoj Palanci, pa malo ko ovde razmišlja o ugostiteljskim letnjim baštama koje su popularne, obično od proleća do jeseni, posebno u centru ove varoši.


Ipak, ima i onih u lokalnoj samoupravi koji podsećaju ugostitelje da svoje obaveze treba da regulišu što pre, odnosno da treba da podnesu zahteve za izdavanje rešenja kojim se odobrava privremeno postavljanje manjih montažnih objekata, tačnije letnjih bašti.

[wonderplugin_slider id=9]

 

– Zahtevi se podnose Odeljenju za privredu u Opštinskoj upravi u Bačkoj Palanci – kaže Zoran Baćina, načelnik za privredu ove opštine. – Uz zahtev se prilažu urbanističko-tehnički uslovi, ako ih privredni subjekti poseduju. Urbanističko-tehniki uslovi koji su ishodovani ranijih godina kod opštinskog Javnog preduzeća „Standard“ još su važeći.

Oni koji nemaju ove uslove moraju ih ishodovati od Opštine Bačka Palanka. Postupak izdavanja ovih dokumenata je znatno ubrzan, a visini naknade je drastično smanjena u odnosu na prethodni period.

Zauzeće javne površine za postavljanje manjih montažnih objekata, letnjih bašti, odobrava se za period od 1. maja do 30. septembra tekuće godine.

– Taksena obaveza nastaje sa danom početka korišćenja javne površine, a visina takse se nije menjala nekoliko godina unazad – dodaje Baćina.

On ističe da je visina takse određena Odlukom o lokalnim komunalnim taksama. Njena visina varira u zavisnosti od zone, najveća je u ekstra zoni u Bačkoj Palanci (600 dinara po kvadratnom metru mesečno), a najniža u selima opštine (200 dinara po metru kvadratom mesečno).

– Napominjem da su novčane kazne za zauzeće javnih površina bez rešenja o odobrenju visoke i da za pravno lice iznose 200 hiljada dinara, za odgovorno lice u pravnom licu 10 hiljada dinara, a ista tolika je i kazna za preduzetnike – upozorava Baćina.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here