Suđenje za pokušaj ubistva u Silbašu

2683

NOVI SAD: U novosadskom Višem sudu juče je privedeno kraju suđenje ocu i sinu, Milanu Aćimoviću (61) i Momčilu Aćimoviću (33) iz Gajdobre, koji su okrivljeni da su 2015. godine u jednom lokalu u Silbašu pokušali teška ubistva.


Naime, juče je saslušan bitan svedok Miljan B, koji se duže nije odazivao na pozive suda, a od iskaza drugog očevica, do kog policija nije uspela da dođe ni posle šest pokušaja, veće je odustalo zato što njegov iskaz iz ranijeg faze postupka postoji u spisima.

Pošto je ostalo samo da se uporede nalazi i mišljenja dvojice veštaka sudske medicine, koji su, po mišljenju odbrane, različiti u nekim važnim ocenama, predsednica velikog veća sudija Tamara Radović je najavila nastavak glavnog pretresa već danas ili sutra, čim uspe da uskladi slobodne termine veštaka i stranaka u postupku.

Svedok Miljan B. juče je izjavio, odgovarajući na pitanje odbrane, da nije video udarac ka sebi i da li je neko bacao flaše ili neke druge predmete, odnosno kako je povređen.

„Čuo sam gužvu, neko je viknuo „Pazi, pajser!“ Samo sam gledao da se sklonim. Prvo je došao stariji čovek, pa mlađi. Jak udarac sam dobio i to je kraj. Inače, tamo sam bio prvi i poslednji put“, kazao je juče taj svedok.

Po navodima optužnice, u kojoj se spominje sedam imena, sat posle ponoći, u lokalu „Iks el“ Momčilo Aćimović je mačetom dugom oko pola metra, sa sečivom od oko 35 centimetara, pokušao da liši života meštanina Živka L., a Milan Aćimović metalnom šipkom, odnosno pajserom, Miljana B. iz Ravnog Sela, nakon što su zajedno ušli u pomenuti lokal.

Navodno, oni su počinili nasilje nad gostima bez ikakvog povoda, tako što su otišli do dela u kojem su bili pevačica i klavijaturista, gde je okrivljeni Milan udario šipkom u stalak mikrofona i prekinuo muzički program, dok je njegov sin Momčilo mačetom udario u zvučnik da bi potom, vičući, tražili po imenu jednu osobu.

Zatim je, po navodima optužnog akta, okrivljeni Milan, takođe bez razloga, napao Miljana B., udarivši ga šipkom tako da mu je naneo teške telesne povrede, zbog koji je, između ostalog, ostao s trajnim gubitkom vida.

Na spisku svedoka je šest osoba koje imaju status oštećenih, kaže se u optužnom aktu koji zastupa zamenica višeg javnog tužioca Aleksandra Lučić Pfajfer.

Advokati odbrane Branko i Radomir Munižaba imaju znatno drugačiji pogled na događaj, a njihovi branjenici nisu priznali dela koja im se stavljaju na teret.

Branko Munižaba stoji iza stava da su okrivljeni otišli da pomognu svom kumu, nakon što su dobili „čudan i neobjašnjiv” poziv mobilnim telefonom da je on teško povređen u navedenom lokalu, i to „nakon njihovog iscrpljujućeg višečasovnog boravka u crkvi zbog obeležavanja Velikog petka”.

Sudija Tamara Radović pitala je na prošlom ročištu prvookrivljenog Milana Aćimovića šta je hteo da postigne tom prilikom. On je odgovorio da je imao nameru da pomogne kumu i da ga odnesu doktoru, a ispostavilo se da ga nisu zatekli.

„Hteo sam da se u lokalu uplaše šipke koju sam imao, ali ne i da nekog povredim“, kazao je tada Milan Aćimović.

Na isto pitanje, njegov sin Momčilo je kazao sudiji da je imao istu nameru.

„Ne mogu da se setim da sam ubo nekog. Udarali su me rukama i nogama u glavu. I dan-danas imam posledice od toga“ naveo je on: „Sećam se da sam ušao s mačetom da bi se oni uplašili, ali nisam imao nameru da se svađam. Ne znam ko je kriv, ni danas mi nije jasno šta se to dešavalo. Naprosto, imao sam predstavu da kum leži u lokvi krvi, da ću ga uzeti jednom rukom i izneti. Nisam želeo da nekoga povredim, hteo sam da me se oni uplaše. Mogao sam 30 ljudi da povredim da sam hteo, a ne sećam se da sam ikoga povredio“.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here