Zašto je ujutro bolje jesti picu nego žitarice

Pica osigurava snažan balans proteinskih ugljenih hidrata i masti

664

Čelzi Amer tvrdi da parče pice ujutro može da predstavlja bolje izbalansiran doručak nego većina žitarica, jer sadrži više proteina, više svežih sastojaka, kao i manje šećera nego kupovne žitarice!


Uprkos tome što se reklamiraju kao idealna hrana za doručak, većini komercijalnih žitarica nedostaje prehrambena vrednost i ne sadrže dovoljno proteina i zdravih masti. Amer tvrdi da pica osigurava snažan balans proteinskih ugljenih hidrata i masti, za razliku od većine žitarica koje sadrže istu količinu kalorija kao i čokoladica.

„Možda će vas iznenaditi da prosečno parče pice i činija žitarica s punomasnim mlekom sadrže gotovo istu količinu kalorija. Ali, pica sadrži znatno više proteina, koji će vam pomoći da budete siti i imate energije tokom prepodneva“, kaže Čelzi Amer.

Ona dodaje je i da brojne zaslađene žitarice ne bi uopšte mogle da se smatraju sastavnim delom izbalansirane ishrane jer jednostavno sadrže previše šećera.

„Ja volim žitarice kao i svi ostali, ali mnoge zaslađene žitarice sadrže kalorija koliko i cela čokoladica. A i nije baš najpametnije zaspočeti dan s puno šećera„, istakla je nutricionista.

Nedavno istraživanje pokazalo je da šećer čini preko 35% sastojaka u nekim popularnim markama žitarica. Osim ako jedete „čiste“ žitarice bez dodataka, one mogu da izazovu nagli porast šećera u krvi, što oslobađa insulin i ako se to redovno ponavlja, to nije dobro za vaše telo“, kaže nutricionistica Tami Lakatos Šejms i dodaje:

„Kalorije se brzo gomilaju i brzo ste ponovo gladni.“

Ipak, neki stručnjaci lažu da pica baš i nije najzdravija hrana i da ne bi trebalo da se jede za doručak.

„Ne bih rekla da odlazak u piceriju predstavlja idealan obed“, kaže nutricionista Vendi Kaplan. Hranjive materije koje se nalaze u pici ne mogu da nadjačaju štetne sastojke – prerađene ugljene hidrate, zasićene masti i natrijum, dodala je ona.

„Količina kalorija i masti u pici isto tako zavisi od toga ko je pravi, tako da ljudi ne znaju koliko soli konzumiraju„, upozorava Kaplan.

Ipak, ako sami pravite picu koristeći brašno od žitarice celog zrna za koru i napunite je povrćem, onda bi stvarno moglo da se radi o zdravijem doručku, piše Dejli mejl.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here