Slovencima interesantno Bačko priobalje Dunava

1235

BAČKA PALANKA: Čini se da su proteklu zimu poslenici turizma u Bačkoj Palanci dobro iskoristili na planu prezentacije turističkih potencijala ovog dela bačkog priobalja Dunava, ali i sela opštine koja se nalazi u Sremu, odnosno Neština i Vizića.


Predstavnici Turističke organizacije ove opštine od početka godine bili su prisutni na nekoliko sajamskih manifestacija u regionu.

– Nastupali smo na, za nas, značajnim sajmovima, kao što su oni u Ljubljani i Beogradu – kaže Milica Stoisavljević, direktorica TOO Bačka Palanka. – Krajem marta predstoje nam sajmovi u Kragujevcu i Nišu, tamo ćemo se predstaviti u sklopu turističke organizacije Vojvodine, a naše sajamske nastupe završićemo na novosadskom sajmu LORIST u oktobru.

Milica Stoisavljević

U Ljubljani je orijentacija bila na predstavljanju onoga ono što Slovence najviše interesuje, a to su salaši, lovni turizam i gastronomija. Slovenci se u jednu ruku u Bačkoj Palanci osećaju kao u drugoj kući, jer, pored ostalog, decenijama su ova opština u Bačkoj i Želec u Sloveniji pobratimi.

– U odnosu na prethodne dve godine u Bačkoj Palanci beležimo povećanje broja noćenja slovenačkih turista za preko 7 odsto, a naš štand u Ljubljani bio je veoma posećen. – U Beogradu smo, shodno temi sajama „Leto u Vojvodini“, predstavili letnji boravak u našoj opštini. To je najveći i najposećeniji sajam u regionu, predstavili smo kako privatni tako i javni sektor u turizmu naše opštine. Posebno bih naglasila interesovanje za vinarije iz naše opštine koje su predstavljene, ali i Muzej piva u Čelarevu, pa je naš štand ove godine bio posećeniji nego ikad. Najviše interesovanja, ipak je bilo za cikloturizam , lovni i ribolovni turizam, produžene vikend odmore u selima, na primer, kao što su Neštin i Vizić. Planiramo da se pojavimo i na sajamskim manifestacijama u Sofiji i Podgorici, ali i u Bugarskoj i Podgorici bićemo prisutni promotivnim materijalom i filmovima na štandu
Na Dunavski bal stižu iz svih krajeva

Kao najveća manifestacija ovog kraja, „Dunavski bal“, koji se tradicionalno početkom jula održava oko pola veka, bio je predstavljen i na sajmu u Beogradu.

– Zainteresovanih ima iz regiona, gosti nam na Bal stižu iz „bližeg i daljeg“ inostranstva – ističe direktorica TOO. – U okviru ove manifestacije održava se i „Etno šor“ koji svake godine bude veoma posećen. Krajem juna obeležićemo Dan Dunava, a krajem jula, po tradiciji bićemo dobri domaćini TID-ovoj regati.

Nedavno, pored postojeće biciklističke staze, koja ide delom nasipa koji ovu varoš brani od Dunava, Bačka Palanka je dobila biciklističku stazu kroz obližnju šumu Bagremaru do koje vodi magistralni put koji vodi ka Ožacima, Somboru…. Staza je dužine preko pet kilometara i pruža gostima priliku da se odmore, okrepe u predivnom ambijentu zaštićenog prirodnog dobra u neposrednoj blizini varoši.

– Interesovanje biciklista za našu opštinu je veliko, pa planiramo, ako se obezbede sredstva putem konkursa, da osposobimo biciklističku stazu Bačka Palanka – Čelarevo, a vodiće kroz šumu i nasipom – dodaje Stoisavljevićka.

– Ovo je i način da se poveća bezbednost biciklista koji u naš grad dolaze iz EU, odnosno mostom preko Dunava iz Iloka u Hravstkoj, ili tamo idu, i jedan deo puta voze veoma frekventnim državnim putem do Novog Sada. Pokrećemo saradnju sa Vukovarsko-sremskom županijom na projektu povezivanja turističkih subjekata regiona, odnosno duž obala Dunava, od maja meseca ove pa do 2020. godine. Dunavska ruta pruža sjajnu šansu da se još više promovišemo.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here