Predstavljanje monografije „Više od škole“

Kulturni centar Bačka Palanka.

1446

U petak, 23. marta, u galeriji Kulturnog centra Bačka Palanka, predstavljena je monografija profesora Radivoja Pudara o Osnovnoj školi „Aleksa Šantić“ iz Gajdobre – Nove Gajdobre, pod nazivom „Više od škole“.


U svom nadahnutom obraćanju, profesor doktor Jovo Radoš se podsetio školskih dana provedenih u OŠ „Aleksa Šantić“ i ličnog poznatstva sa autorom monografije. Istakao je, da sama monografija nije samo puko predstavljanje suvih podataka, nego nosi u sebi i dosta lirskog. Sa tugom je konstatovao, da autor Radivoj Pudar nije više sa nama, ali ovo delo će ostati iza njega kao jedno večno svedočanstvo o školstvu u dve Gajdobre.

Osnovna škola „Aleksa Šantić“ je iznedrila mnoge viđene ljude našeg društva, od doktora nauka, umetnika, profesora, vrhunskih sportista do dobrih i predanih majstora svog zanata iz raznih oblasti.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Sama promocija monografije je bila prilično neuobičajena za ovakve kulturne događaje. Naime, učenici OŠ „Aleksa Šantić“ su prikazali svoje vrhunsko umeće u horskom pevanju, pod rukovodstvom Snežane Žujić i uz muzičku pratnju članova Kluba klasične gitare „Akord“, a mladi recitatori su govorili svoje, ali i stihove poznatih pesnika veoma nadahnuto i sa puno osećaja, tako da su zaslužili iskrene i tople aplauze.

Direktorka OŠ „Aleksa Šantić“ Jadranka Vukanović

– Imamo čast da večeras predstavimo monografiju „Više od škole“ autora, profesora Radivoja Pudara, našeg bivšeg đaka. Monografija je nastala iz neposrednog kontakta sa profesorom, razvila se ideja i nazvali smo je „Više od škole“ jer ona ne obuhvata samo rad i aktivnost škole, nego i šira dešavanja u posleratnom periodu, – rekla je direktorka Osnovne škole u Gajdobri i Novoj Gajdobri „Aleksa Šantić“, Jadranka Vukanović.

U prvom delu se govori o nastanku Gajdobre kao sela, njegovom poreklu, demografiji i nekim istorijskim trenucima. Ostala tri dela su više vezana za naše bivše đake, aktivnosti unutar škole, susrete starih generacija i vezivanje bivših đaka svojim korenima i privrženost školi. Ne možemo reći da je ovo kompletna monografija Gajdobre, ali smo želeli da zabeležimo neke važne trenutke, da ostavimo pisani trag za neka buduća pokolenja, možda će se neko za par godina ohrabriti da nastavi i da zapisuje sve ono što je važno i za školu i za obe Gajdobre.

Naše mesto u bačkopalanačkoj opštini ima najviše učenih ljudi u proseku, i moj zadatak je da sačuvam tu tradiciju, zahvaljujući članovima kolektiva, koji su po svojim kompetencijama profesionalni. Uspevamo za sada, jako smo zadovoljni i sadašnjim generacijama koji će uskoro da izađu iz ove škole.

Školska 2017/2018. godina u OŠ „Aleksa Šantić“ je počela na vreme prema kalendaru. Školu pohađa 233 učenika raspoređena u 16 odelenja i 33 učenika u pripremnom predškolskom programu. Pri školi radi grupa vrtića od 20 dece uzrasta od 3 godine do polaska u PPP. U školi je zaposleno 52 ljudi. Od toga 28 članova nastavničkog veća, 4 radnika i ostali.

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here