Milan Súdi – samostatná výstava obrazov / Milan Suđi – samostalna izložba slika

Na sobotu bude slávnostne otvorená samostatná výstava obrazov Milana Súdiho

597
Neodchádzajú, to iba zomierajú, olejomaľba, 2012

BÁČSKY PETROVEC: V Galérii Zuzky Medveďovej Múzea vojvodinských Slovákov v Báčskom Petrovci, 7. apríla 2018 o 20.00 hodine bude slávnostne otvorená samostatná výstava obrazov Milana Súdiho. Autori výstavy sú Vladimír Valentík a Michal Madacký. 


Akademický maliar Milan Súdi sa narodil 11. júna 1942 v Kysáči. Patrí medzi slovenských vojvodinskýeh výtvarníkov, ktorí pred tridsiatimi rokmi študovali na Vysokej škole výtvarných umení v Bratislave a v sedemdesiatych rokoch minulého storočia značne posilnili našu výtvarnú scénu. Patrí do skupiny umelcov, ktorí po absolvovaní štúdia maliarstva alebo grafiky v Bra­tislave spestrili výtvarný život vojvodinských Slovákov.

Milan Súdi ako maliar bol a zostal najväčšmi zaujatý farbou. Najprv sa verejnosti predstavil svojimi asociatívnymi krajinkami nevšedných koloristických dosahov a kompozičných rytmov.

Okrem krajinomaľby Milan Súdi prejavil záujem aj o figurálne kompozície v nekonvenčnom význame, medzi ktoré patria i najnovšie maľby inšpirované scénickým umením – divadlom a baletom. Jeho výtvarný prejav osciluje od relatívne jasne podaných figúr až po úplne nefigurálne, čiže abstraktné vý­tvarné kompozície.

Výstava bude trvať do 27. apríla 2018.


BAČKI PETROVAC: U Galeriji Zuzke Medveđove Muzeja vojvođanskih Slovaka u Bačkom Petrovcu, 7. aprila 2018. godine u 20.00 časova biće svečano otvorena samostalna izložba slika Milana Suđija. Autori izložbe su Vladimir Valenćik i Mihal Madacki.


Akademski slikar Milan Suđi rođen je 11. juna 1942. godine u Kisaču. Spada među slovačke vojvođanske slikare, koji su pre trideset godina studirali na Visokoj školi likovnih umetnosti u Bratislavi i sedamdesetih godina prošlog veka značajno ojačali našu likovnu scenu. Pripada grupi umetnika koji su nakon završenih studija slikarstva ili grafike u Bratislavi obogatili likovni život vojvođanskih Slovaka.

Milan Suđi je kao slikar uvek bio i ostao fokusiran na boje. Na početku svoje karijere predstavio se javnosti sa svojim asocijativnim pejzažima nesvakidašnjih kolorističkih dostignuća i kompozicionih ritmova.

Osim pejzaža, Milan Suđi se bavio i figuralnom kompozicijom u nekonvencionalnom smislu, među koje spadaju i najnovije slike inspirisane scenskom umetnošću – pozorištem i baletom. Njegovo umetničko izražavanje oscilira od relativno jasno prikazanih figura pa sve do potpuno nefiguralnih odnosno abstraktnih likovnih kompozicija.

Izložba će biti otvorena do 27. aprila 2018. godine.

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here