Ваша башта у посудама – Ево шта и како да садите

Иако имате ограничен простор, у вашем дому можете да гајите поврће и зачинско биље.

1890

Гајење цвећа и поврће у посудама је, због своје практичности, од пре неколико година велики тренд у свету. Прочитајте како и ви можете направити своју баштицу, иако располажете ограниченим простором.


Гајење биљака у посудама може бити савршено решење  за баштоване са ограниченим простором. Улепшајте терасу шареним цветовима, гајите сопствено поврће чак и ако живите у згради, или креирајте башту на крову.

Можете померати саксије около да ухвате сунчеву светлост и преместити их у сенку кад је превише топло. Олуја са градом? Нема проблема – само преместите посуде унутра.

Врста посуде

Већина продавница нуди велики избор керамичких и пластичних саксија, али башта у посудама такође нуди савршену прилику да рециклирате нешто из гараже или подрума. Канте за заливање, кофе, канистери, старе каубојске чизме, аутомобилске гуме, па чак и стара када за туш кабину се може користити за сејање.

Размотрите колико воде посуда може да прими. Ако је метална, на пример, вероватно ће брзо зарђати. Исто тако треба да имате у виду величину биљке. Ако гајите поврће, посуда мора да буде довољно велика да прими доста воде и да има простора за развој корена.

Обавезно пробушите рупице на дну посуде, ексером или другим алатом, да би вишак воде могао да се одлије и да не би долазило до труљења корена.

Земља

Направите сопствану мешавину земље за ваше посуде, тако што ћете помешати један део земље из баште, један део компоста и један део песка. Можете да додате и мало тресета, да би земља боље задржавала воду.

Шта да засадите у саксију 

На овај начин можете да гајите скоро сво сезонско цвеће. Исто тако можете успешно гајити многе врсте поврћа, само имајте у виду да ће му требати бар шест сати сунца дневно, па га поставите на сунчану локацију. Чери парадајз, паприка, зелена салата, зеље, спанаћ, зачинско биље, лук и шаргарепа – све добро расте у саксијама. Ако обезбедити наслон или вертикалне подршку, можете гајити и поврће као што је пасуљ, грашак и краставци.

Цвеће: У саксијама можете гајити различите врсте сезонског цвећа које ће оплеменити ваш простор. Размислите о цветним аранжманима који ће унети боје и мирисе у ваш дом или башту.

Поврће: Чери парадајз, паприке, зелена салата, спанаћ, зачинско биље, лук и шаргарепа одлично успевају у саксијама. Ова врста поврћа не захтева пуно простора и може се успешно гајити чак и на тераси или балкону.

Поврће уз потпору: Ако обезбедите потпору или вертикалну подршку, можете гајити и поврће попут пасуља, грашка и краставаца. Ово је одлична опција за максимизирање простора у саксијама.

Биљке зачини: Зачинско биље попут босиљка, першуна, мајчине душице, рузмарина и нане такође одлично успева у саксијама. Имајући их при руци, увек ћете имати свеже зачине за своје омиљене рецепте.

Цвеће са висином: Поред традиционалног цвећа, размислите о садњи високих биљака попут лаванде, ружа или високих трава. Оне ће додати димензију и вертикални интерес вашем врту или простору на тераси.

Сукуленти и кактуси: Ако волите биљке које захтевају мање одржавања, сукуленти и кактуси су одличан избор за саксије. Они су отпорни на сушу и често захтевају минимално заливање.

Сада када знате шта све можете гајити у саксијама, време је да се забавите са садњом и стварањем прелепог зеленог кутка у свом дому или башти!

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here