Tužilac traži doživotnu kazna za Srbe sa Zakintosa

2099

Za sedam srpskih državljana koji su među devet optuženih za ubistvo amerikanca Bakari Hendersona na Zakintosu, u optužnici se traži najstroža kazna doživotnog zatvora, piše današnja „Politika“.


Kako piše list, istraga je ustanovila da je mladić umro za 11 sekundi od udaraca nogom u glavu i da jedan od učesnika u krivičnom delu nije nikada identifikovan.

Prema odluci veća za prekršaje Zakintosa, ta kazna se traži u optužnici na 55 stranica za devetoricu učesnika u tom krivičnom delu, a šestorici aktera, srpskih mladića, sudiće se za „teško krivično delo ubistva bez predumišljaja u spokojnom psihičkom stanju“. Za delo „direktnog saučesništva u ubistvu bez predumišljaja“ će se suditi jednom, a preostaloj dvojici za delo „pokušaja ubistva“.

Grčki mediji, kako se navodi, i sada kao i u julu 2017, kada se ubistvo u kojem su učestvovala sedmorica Srba dogodilo, ovu vest objavljuju kao najvažniju, podsećajući na detalje tragičnog događaja ispred bara u Laganasiju, prenoseći detalje optužnice i zahtev da se akterima produži pritvor uz konstataciju da je reč o „jednom od najbrutalnijih ubistava viđenom među mladima“.

Pogledaj: Šok za Srbe na Zakintosu: 18 meseci pritvora!

Pogledaj: Zakintos: Pronađen još jedan snimak tuče, korisniji za istragu (VIDEO)

Istraga je ustanovila da je jedan od aktera imao i „bokser“ na ruci i da je nesrećni mladić nastradao odmah, tačnije za 11 sekundi od jednog udarca u glavu, a u optužnici je podvučeno da su i tada, iako je mladić bio u nesvesti, nastavili da ga udaraju nesmanjenom žestinom.

„…. Slede još dva udarca nogom u glavu koje nanosi devetooptuženi i, na kraju, iživljavanje nad već mrtvim telom sa dva udarca u glavu završava deseti počinilac koji do sada nije identifikovan. Istraga je ustanovila da je reč o smeđem mladiću od 20 godina, visine 180 centimetara u beloj bluzi i farmerkama koji se na snimku vidi kako zadaje poslednje udarce već mrtvom Bakariju. Sve u svemu, više od 20 udaraca nogom u glavu“, navodi se u optužnici.

Prema zakljucku sudija na Zakintosu, „mladi Amerikanac je bio napadnut sa namerom da bude ubijen“.

Pogledaj: Sin mi je rođendan dočekao u zatvoru, čekamo da se agonija završi

Pogledaj: Koji je plan advokata uhapšenih Srba sa Zakintosa?

Roditelji ubijenog Teksašanina koji je od detinjstva maštao o tome da otputuje u Grčku, gde je nameravao da traga za idejama za svoju modnu kolekciju, najavljuju ida će tražiti i kompenzaciju, a informacija o početku suđenja za sada nema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here