Soji veće površine

Milanko Bašić iz Tovariševa pred start ovogodišnje setve.

1380

Već treća generacija Bašićevih iz Tovariševa bavi se poljoprivredom. Tamo gde su jednoga dana stali njegov deda i otac, nastavio je početkom ovog veka njihov unuk i sin – Milanko.


TOVARIŠEVO: Pre sedamnaest godina preuzeo je očevo imanje, i za sada ga ne samo uspešno vodi, već ga je i uvećao, nastojeći da ostvari što bolje prinose.

– U ovom trenutku obrađujem oko 70 jutara zemlje, a od toga sam vlasnik oko 35 jutara. Zemljišni kompleks koji obrađujem je druge i treće klase, a na njemu gajim isključivo ratarske kulture. Zastupljene su tri ratarske kulture: pšenica, soja i kukuruz. Veće površine su pod kukruzom i sojom, a manje pod pšenicom. Soja i kukuruz su do sada bile podjednako zastupljene, ali ću u ovogodišnjoj setvi ipak, nešto veću površinu zasejati sojom – kaže Milanko Bašić.

U ratarskoj proizvodnji kojom se bavi, Milanko napominje da ima svu mehanizaciju od setve do žetve. Tri traktora, od čega su dva mala – IMT 539 i 542 i jedan veliki Belorus, zatim priključne mašine i kombajn.

[wonderplugin_slider id=21]

 

– Pre osam godina, započeo sam izgradnju velike hale površine 300 metara kvadratnih, koja je uglavnom privedena nameni. Njenom izgradnjom kompletna mehanizacija nalazi se na jednom mestu, a halu delom koristim za eventualno lagerovanje soje, kukuruza i pšenice. Kompletan rod predajem zadruzi MSJ „Đilas“ iz Bačke Palanke, sa kojom zaista dobro sarađujem. Nadam se da će ta saradnja i u narednim godinama biti jednako dobra, kao i do sada – naglašava Bašić.

Ovogodišnja setva na samom je pragu. Poljoprivrednik iz Tovariševa Milanko Bašić i pored toga što joj vremenske prilike za sada nisu previše naklonjene, nije zabrinut.

– Optimalni rokovi još nisu prošli, a kako se setva, kao i većina ostalih poslova u poljoprivredi odvija uz pomoć savremene mehanizacije, ona se može obaviti za nekoliko dana. U predstojećoj setvi kukuruz će zauzeti površinu od 25 – 26 jutara, a soja 36 – 37 jutara. Kada je pšenica u pitanju, ona za sada dobro izgleda. Na 2/3 površina pod pšenicom, dva puta sam bacio veštak. Prošlogodišnjim rodom pšenice sam zadovoljan jer sam ostvario prinos od 42 „metra“ po jutru. Prošlogodišnji rod kukuruza i soje bio je nešto slabiji nego inače, ali i pored toga generalno sam zadovoljan – kaže Bašić.

S obzirom, da obrađuje veliki zemljišni kompleks, Milanko je prinuđen da u periodu setve i žetve potraži radnika koji mu pomaže. Ističe, da je danas prave radnike u poljoprivredi veoma teško naći i pored toga što su solidno plaćeni. Zemljišne površine za sada ne planira da uveća.

– Dobrim delom sam optrećen kreditom za traktor Belorus, koji sam kupio pre dve godine, tako da je i to jedan od razloga što bar za sada ne planiram da uvećam površine koje trenutno obrađujem. Kasnije kada otplatim kredit, nastojaću da sadašnji zemljišni kompleks uvećam, videću u kom obimu i kojoj meri. U svakom slučaju, planiram njegovo uvećanje. Jedino na taj način mogu ravnopravno ići, sa onima koji se bave ovim poslom.

Vreme kada se zemlja obrađivala na manjim površinama je prošlost, to je jednostavno ne isplativo – zaključio je na kraju Milanko.

[wonderplugin_slider id=13]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here