Uživanje na „Dan sremuša“

1068

Poslednjeg dana marta Udruženje građana „Stav“ u sremskom delu naše opštine organizovalo je turističko-ekološku manifestaciju „Dan sremuša“ u Neštinu i Viziću uz pomoć Turističke organizacije Opštine.


Oko 150 učesnika je imalo priliku da poseti Muzej na otvorenom, odnosno „Sremsku kuću“ u Neštinu, da uživaju u sremačkom doručku, obilasku znamenitosti Neština, poseti destilerijama i degustaciji rakije i vina, obilasku manastira „Đipša“, šetnji pešačko-biciklističkom rutom „Manastirska avantura“, kao i edukativnim i stručnim predavanjima o sremušu.

– Ono što je nas posebno obradovalo je to da smo organizaciono bili odlični i da je poseta bila zadovoljavajuća. Posebno me raduje što sam video i neka nova lica koja se nisu pojavljivala na ranijim manifestacijama. Sve što smo predvideli programom smo realizovali, a naše zadovoljstvo bi bilo potpuno da je tu bilo dvadeset-trideset planinara iz „Ravničara“ iz Bačke Palanke. Ne znam šta se ove godine sa njima desilo, ali se nadam da ćemo nastaviti saradnju sa njima.

Bili su tu planinari iz Bečeja, Šapca i dva planinarska društva iz Novog Sada. Imali smo i degustaciju salata, kao i stručna predavanja doktora medicine Nebojše Ćurčina i dr Milice Aćimović sa Instituta „NS Seme“ u Novom Sadu.

Predavanje dr Aćimović je više bilo usmereno na edukaciju kako se pravi tinktura od sremuša. Naročito smo ponosni na promociju domaćih proizvoda i na to ćemo dati akcenat u narednom periodu. Želja nam je da napravimo kalendar manifestacija i da ljudi koji u Neštinu i Viziću prave određene proizvode od džemova, preko sireva do kolača prezentuju to i da prodaju nešto od tih proizvoda na samoj manifestaciji, kaže Zoran Jovičin iz Udruženja građana „Stav“.

Iako je ovogodišnja manifestacija tek završena, u UG „Stav“ već razmišljaju o sledećem „Danu sremuša“ koji bi se održao 6. aprila 2019. godine.

Ovogodišnju manifestaciju su pomogli Opština Bačka Palanka, Turistička organizacija Opštine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

[wonderplugin_slider id=21]

 

Постави одговор

Please enter your comment!
Please enter your name here